Оцвети и украси със стикери

Целта на заниманието е да приканим детето да играе със стикери. Лепенките са много полезни за развитие на фината моторика в ранна детска възраст 1,5-3 годинки. Препоръчително е честото им използване под формата на различни игри.

Днешното занимание е за фина моторика, чрез използване на стикери – забавно и полезно. Картинките първо се оцветяват, или по-точно надраскват и след това се доукрасяват с лепенки/стикери или самозалепваща хартия, която първоначално сме изрязали с перфоратор или с ножица. Няма значение дали картинката ще е красива, със спазени контури или добре оформена. Това не е целта. Целта е детето да използва пръстчетата си и по този начин да развива фината моторика. И оцветяването и лепенето на стикери са занимания, които повлияват сръчността.

Оцветяването при децата на възраст от 1,5 до 3 годинки не е точно оцветяване. То е драскане, но това са първите стъпки, така че не изисквайте прецизност. Първият допир с моливите/боичките е много вълнуващ за децата. Моят син, когато му дадох за първи път моливи, прекара в рисуване 3 часа. Разбира се под мое наблюдение, за да няма щети.

Когато предлагате картинки за оцветяване за малки деца 1-3 годинки, подгответе безопасни моливи/флумастери – такива, които са за малки деца и се почистват лесно. Заниманията със средства за рисуване – бои, моливи, флумастери, е препоръчително да са под контрол на възрастен. Децата нямат изграден навик, да пазят пространството около себе си, така че ако искате да избегнете неприятни инциденти, не оставяйте детето без контрол, когато държи рисуващи инструменти.

От друга страна рисуването, драскането и оцветяването в тази възраст са много полезни, така че не лишавайте мъника от подобни занимания. Осигурете му книжки с различни картинки за оцветяване. За най-малките картинките трябва да са прости, с дебел контур.

Изберете си картинка. Детето трябва да оцвети/надраска картинката и след това върху звездичките да залепи стикери

Вместо стикери, може да изрежете самозалепваща хартия с перфоратор или ножица, а детето да ги лепи.

Разгледайте и следните статии:

Полезни игри за деца на 2+ годинки

Защо фината моторика е важна за развитието на детето?