5 години6 годиниГрафомоторикаОбразователни материали УмеяПодготовка за училищеРазвитиеУченициФина моторика

Прекопирането, като средство за развитие на графичните умения

За всички прочели статията за графичните умения, днес ще се спра по-подробно на прекопирането на картинка. Още си спомням колко много картинки пречертавах, като малка. Обикновено залепях книжка на стъклото на прозореца, повтарях очертанията и след това оцветявах картинката. Беше ми много забавно. Спомням си, че не винаги прекопираната картинка приличаше на оригинала, защото се случваше да съм забравила някоя линия, или не съм видяла друга. Това ме караше да съм по-прецизна при следващото копиране.

Заниманията за прекопиране са подходящи за деца в предучилищна възраст 5-7 години. Те са прекрасно средство за развитие на фината моторика и формиране на красив почерк. Развиват и наблюдателността, защото за да се получи красиво копие, трябва да се повторят внимателно всички линии от оригиналната картинка.

За момиченцата, които харесват мода, биха могли да вложат и творчество, като копират тоалет от някое списание и го аранжират по свой начин.

Подходящи картинки за копиране ще намерите в книжката на Умея „Лесни оцветявки“ – печатен и електронен вариант:

Картинките са максимално изчистени от излишни детайли, а контурът е дебел и се вижда, като се сложи бял лист отгоре.

Книжката може да се използва и като извънкласно занимание в детската градина. Там децата оцветяват много картинки, така че може да обогатите това занимание и с прекопиране и след това оцветяване. Ползите за развитието на детето ще са големи. Освен фина моторика, ще развият наблюдателност, прецизност към детайлите и творчески усет. Какво ще стане, ако прекопират от няколко картинки различни детайли и създадат своя уникална и различна творба.

Ако умът може да ни отведе от точка А до точка Б, то въображението може да ни заведе – навсякъде.