6 годиниБуквиОбучениеПисанеПисане по контурПодготовка за училищеУченици

Буквена диктовка

Детето трябва свободно да прави връзка, между звук и буква. Обикновено се учи буквата и нейния звук. С това упражнение се тренира обратното – чува се звук и трябва да се намери буквата.

Буквите са разбъркани. Идеята е детето да свикне да разпознава буквите по техния звук, а не по мястото им в азбуката.

Учителката казва буква, децата я търсят на листа и я изписват. При завършване на заниманието, буквите, които не са написани, са тези, които детето не е научило и трябва да наблегне на занимания с тях.

Упражнявайте и печатните и ръкописните букви. Печатните букви трябва да се знаят, защото по тях се чете. С ръкописните букви се пише.

Шаблони за сваляне:

Приемете заниманието, като едно различно упражнение на азбуката, където буквите са разбъркани, а не подредени по обичайния начин. Това ще обогати знанията и развитието на детето. Именно предлагането на различни дейности развива мозъка, иначе всичко става автоматичен процес.

Листата са подходящи и за други игри с азбуката в разбъркан ред, като например:

Мемори с букви – подреждане на дървени/пластмасови букви, върху листа

Свързване на буквите в азбучен ред

Изрязване и апликиране на прости думи

Изписване с пластилин и др

Като по-лесен вариант за диктовка използвайте таблата с букви:

Може да ни изпращате Ваши идеи на използвани наши материали по различен начин, които ще публикуваме с координати на автора (име, сайт, имейл). Покажете уменията си и рекламирайте работата си, чрез umeia.com Идеи и координати изпращайте на office@umeia.com