6 годиниБуквиНа пазарОбучениеПодготовка за училищеСрички и думиУченициЧетене

Магнитна азбука: Четене на срички

Днес ще поиграем със срички. Една забавна игра, чрез която детето да се научи да чете срички. Когато едно образователно занимание е поднесено под формата на игра, вероятността да се хареса на детето е по-голяма.

Ако сте на етап, в който малкото човече проявява интерес към буквите и има желание за подобни занимания, то не изпускайте този момент. Предложете му игри с букви, а след като усвои буквите – продължете със срички.

За днешната игра ще Ви трябват букви (аз използвам познатите вече магнитни букви). Подреждате гласните букви в две колонки. В средата поставяте съгласна буква, с която ще образувате сричките за четене. Детето придвижва буквата към някоя от гласните, която то си хареса. Движението е все едно каране на детска количка, при желание може да издава звук – бръм-бръм-бръм.

Буква Б е стигнала до буква О. Сега прочитаме сричката – БО

Когато буква Б стигне до гласните от лявата й страна, тогава сричката се чете ИБ. И така продължавате с играта. Важно е детето да избира, с кои гласни да образува срички. Ако налагате своето мнение, ще го откажете от играта. Нека то да е водач.

В началото възрастният чете сричките, докато детето разбере смисъла на заниманието.