3 години4 години5 години6 годиниАрт заниманияОцветиПластилинРазвитиеТворчествоУмни оцветявкиФина моторика

Рисуване с пластилин

Игрите с пластилин са чудесен и забавен начин за развитие на фината моторика. Подобряват тактилните усещания, концентрацията и въображението. Обогатяват сетивния опит на децата. Освобождават стреса и подпомагат справянето с агресията. Ето защо е важно да използвате пластилин редовно – поне веднъж седмично.

 

Игрите с пластилин са лесни за приготвяне. Отделете си една кутия, в която да съхранявате пластилин, формички, дъска, ножче и др. В деня, в който решите да предложите пластилинено занимание, извадете кутията и готово.

Вариантите за подобни занимания са много. Има различни техники за работа с пластилин, които ще се постарая да представя в няколко статии.

 

Днес ще покажа „Рисуване с пластилин“

Върху подходящ шаблон се поставя парче пластилин и с пръстчета се разнася по формата на шаблона. Заниманието е за деца над 5 годишна възраст. Развива силата и прецизните движения на пръстите на ръката. Може да се прилага към различни образователни теми – сезони, букви, цифри, геометрични форми, домашни животни, цветя и т.н Достатъчно е да приложите нужния шаблон към цветен пластилин. Техниката е бърза за овладяване и много полезна за детското развитие.

 

Шаблон за печат

Целта на заниманието е детето да запълни шаблона с пластилин или да оцвети картината с цветен пластилин.

 

Техниката е следната – откъсва се парче пластилин,  поставя се на листа и с пръсти се разнася по формата от шаблона. Пластилина трябва добре да залепне върху листа. Не трябва да се слага много, достатъчно е парченце, колкото бобено зърно.

 

Към заниманието могат да се използват шаблони от следните статии:

Букви за оцветяване, апликация и още нещо…

Цветя за оцветяване

Пролетна дъга за оцветяване

Букви и цифри с цветя

Животни за оцветяване

 

Картинките в книжката „Лесни оцветявки“ са подходящи за това занимание