Три игри с магнитна дъска и букви

В днешната статия ще Ви представя три игри, за които ще са Ви нужни магнитна дъска и магнитни букви. Игрите са подходящи за учене и упражняване на буквите и са под забавна форма. Децата обичат да играят с магнити. Те ги увличат, като в същото време ги обучават. Игрите също така са подходящи за встъпително занимание към учебните часове в детската градина – един вид настройка на ума.

За да запомнят буквите, децата имат нужда да ги упражнявате често. Ако нямате време да подготвите занимание с букви, то тези три игри са много лесни и бързи за организиране – изваждате магнитните букви, пишете на дъската и оставяте детето да играе.

С игрите детето ще упражни – поредността на буквите в азбуката, формиране на представа за графичните символи в буквите (т.е от какви чертички са съставени) и писане, чрез възпроизвеждане на линиите на буквите – прави, наклонени, кръг.

Постави изпуснатата буква:

С маркер за бяла дъска пишете азбуката, като изпускате част от буквите, които детето трябва да постави. Вариантите за игра са няколко:

  • пишете цялата азбука, като пропускате всяка втора буква
  • пишете буквите в група по три, като средната е изпусната
  • пишете буква, а детето трябва да сложи предходната и следващата
  • пишете първата буква и примерно седмата, като детето трябва да постави изпуснатите пет букви

Мемори букви:

Пишете всички букви от азбуката, като оставяте празно място между тях. Детето трябва да подреди магнитните букви до написаните. Буквите може да са поредни или разбъркани.

Напиши буквите, като следваш магнитната буква:

Подреждате в произволен ред магнитните букви. Детето трябва да напише буквите, като следва линиите на магнитните. Упражнението формира визуална представа за графичните символи на буквите. Също така писането върху вертикална повърхност е много добро упражнение за ръката на детето. Писането върху хоризонтална и вертикална повърхност се различава, като всяко носи своите ползи за моториката на ръката.

Обърнете внимание на детето да следи линиите на буквите. Примерно буква И е направена от права линия, наклонена и след това пак права.

Разгледайте още:

Игри за учене на буквите

Забавни игри с магнитни букви

Магнитни и подвижни букви

Магнитни дъски

Българска магнитна азбука

Подготовка за училище

Забавни игри с магнитни играчки