5 години6 годиниБуквиОбучениеПодготовка за училищеСрички и думиУченициЧетене

Коя е думата – забавна игра за съставяне на думи от разбъркани букви

Една забавна и полезна игра, с която детето ще упражни буквите, свързването им в думи и четенето. Може да се играе с едносрични или двусрични думи, а за вече напредналите и с по-дълги думи. Един вид БЕСЕНИЦА.

За играта използвайте магнитни или подвижни букви, които може да закупите от магазин Умея

Идеи за думи може да вземете от: Едносрични и двусрични думи за четене

Избирате буквите, поставяте ги пред детето, а то трябва да сглоби думата. Трябва да размества буквите, докато получи смислена дума. Започнете с едносрични думи и полека преминете на двусрични. Може и детето да избира букви, а пък вие да отгатвате думата. Това вече ще е упражнение и по правопис.

Изберете следните букви. Покажете на детето, че съгласна и гласна образуват сричка – ПА

След нея трябва да добави съгласна и след това да постави и последната гласна. Ето и думата. С избраните букви могат да се напишат две думи – ПАЗЯ и ЗЯПА . Забавно е да разместваш буквите, така че да получаваш думи. Полезно занимание, ако детето реши един ден да пише. Писането на статии, книги, текстове е точно това – игра и подреждане на думи, така че да се въздейства върху читателя.

Децата обичат да боравят с предмети, които могат да пипнат, вместо да пишат на лист. Така те изследват света около тях, а ученето е по-ефективно. Това е и концепция заложена в Монтесори обучението. Там всичко е ориентирано към практикуването, не към слушането.

Представете си следните две картини. Учител пише на дъската букви, от които детето трябва да състави дума.

Или

Учителят казва на децата да изберат следните букви (упражнява се разпознаването на буквите), които да подреди в дума, която може да запише на лист (упражнява се писането, чрез повторение на зададен модел, което толкова се използва в първи клас)

Кое ви се струва по-забавно, по-ефективно и най-вече, кое ще се хареса на детето и то ще прояви желание да играе/учи с още такива игри. Какво ще се запамети в главата му и ще му остане, като опит.

Ето защо е нужно децата да учат, чрез правене, а не чрез слушане и повтаряне. Нека да имат възможност да експериментират и да се учат от грешките си. Това ще им даде и самочувствие, че могат да се справят с всяка ситуация.

Разгледайте и следните материали за съставяне на думи:

Състави думата, като намериш и оцветиш буквите

Състави и напиши думи

Карти с букви и срички