ВъзпитаниеСтатии

Детската агресия: причини, последствия и начини за преодоляване

Децата имат неразвита нервна система. Те не умеят да управляват емоциите си и поради това агресията може да се прояви дори след обида или друга груба проява към детето. Към агресивните деца трябва да се подхожда с повече внимание от страна на възрастните.

В следващите редове ще представя една статия на Уницеф (www.unicef.org), която описва много точно всичко свързано с подобно поведение и какво всъщност трябва да бъде отношението ни, за да не задълбочаваме проблема, а да го разрешаваме.

Детската агресия: причини, последствия и начини за преодоляване

Агресията (от латински „agressio“ – атака) е физическо или словесно поведение, насочено към причиняване на вреда на някого или нещо.

Какви са проявите на агресия при децата?

Гняв и възмущение, които се изразяват в отчаяния плач на бебето, чиято причина е проста: физиологичните нужди на детето не са задоволени. Агресивната реакция в този случай е реакцията на борбата за оцеляване.

Изблик на ярост и физическа атака към връстник, конфликти за притежание на играчки при дете на 1,2-5 години. Ако родителите на тази възраст са нетолерантни към поведението на детето, тогава в резултат на това могат да се образуват символични форми на агресия – хленчене, неподчинение, инат и др.

Крещенето, плачът, хапането, тропането с крака при 3-годишно дете може да се свърже с ограничаването на неговия „изследователски инстинкт“, с конфликтът между ненаситно любопитство и родителско „не“.

Момчетата в предучилищна и начална училищна възраст проявяват по-агресивни тенденции от момичетата. Физическата агресия (атаки, битки) доминира, докато при момичетата негативизмът и вербалната агресия (клюки, критики, заплахи, псувни) са водещи.

С какво е полезна агресията?

Агресивността има своите положителни, здрави черти, които са необходими за живота – постоянство, постоянство в постигането на целите, стремеж към победа, преодоляване на препятствия. Следователно възпитателните мерки не трябва да имат за цел да премахнат напълно агресивността от характера на децата, а да ограничат и контролират нейните разрушителни, асоциални форми и да насърчат положителните й прояви – като отдаденост, постоянство, способността да се отстояваш, да казваш „не“ на това, което е неприятно или вредно за детето.

Какви са причините за агресивността на децата?

Агресия може да възникне в следните случаи:

 • като реакция на разочарованието и опит за преодоляване на препятствие по пътя към задоволяване на нуждите, постигане на емоционален баланс;
 • в краен случай, когато детето е изчерпало всички други възможности за задоволяване на своите нужди;
 • като „научено“ поведение, когато детето действа агресивно, следвайки модела (най -често поведението на родители или значими възрастни, литературни, филмови и телевизионни герои).
 • проявата на агресивност се влияе от биологични фактори (особености на нервната система, наследственост, биохимични фактори).

Следните видове агресивност на детето изискват специална намеса:

 • Дете на възраст над пет години обича да измъчва други деца и животни. Подобна проява е рядкост, но винаги изисква специално лечение от психотерапевт и психолог.
 • Агресивност на хиперактивно дете. Такова дете е неспокойно, агресивно, всичко го докосва, следва го „влак“ на унищожение и негодувание. Поведението му се характеризира с импулсивност, необмислени действия, нарушаване на забраните. Такова дете може да е любящо, щедро, сладко по душа, но биохимичният дисбаланс на мозъчната кора прави поведението му свръхактивно и регулирането му е въпрос на грижа.
 • Детето проявява немотивирана, безусловна агресия, а възпитателните мерки не помагат.
 • Агресивно поведение на деца със специално психофизическо развитие.

Как да предотвратим разрушителна проява на агресия при дете?

 • Най -добрият начин да избегнете прекалена агресивност при дете е да покажете любов към него.
 • Родителите трябва да се опитат да разберат причините за агресивното поведение на детето си.
 • Дайте на детето възможност да изхвърли енергията си – накарайте го да се забавлява сам или с приятел; не позволявайте на свръхактивно дете да седи – нека енергията му да се изразходва за „мирни“ цели (спорт, научни кръгове, хоби занимания и т.н.).
 • Избягвайте да гледате филми и телевизионни програми със сцени на насилие и жестокост.
 • Помогнете на детето си да намери приятели, научете го да общува с връстници – в съвместни дейности децата бързо ще научат нормите на общоприето поведение.
 • Не използвайте физическо наказание!
 • Покажете на детето си личен пример за ефективно доброжелателно поведение – не допускайте изблици на гняв и ярост, обиди, говорене за отмъщение на нарушителите и т.н.

„Лечение“ на агресивността

За коригиране на агресивното поведение при деца са подходящи приблизително същите методи като за профилактика. За дете от този тип само една мила дума може да премахне гнева му. Не считайте такова дете за „разглезено“. Ако започнете да мислите по този начин, може да покажете отчуждение, отхвърляне на детето. То определено ще почувства това и чувството за самота сред най-близките му може да доведе до факта, че детето ще стане още по -трудно.

Ако ви е трудно да се справите с агресията на детето, опитайте се да потърсите помощ от специалисти – психотерапевти и невропсихиатрични лекари, психолози, учители.

Основни изводи

Самото дете страда най-много от агресивността – кара се с родителите си, губи приятели, живее в постоянно раздразнение и най-често в страх. Всичко това прави детето нещастно. Грижата и топлината за такова дете са най-доброто лекарство. Нека всеки момент да чувства, че родителите му го обичат, оценяват и приемат. Нека детето види, че е необходимо и важно за вас.

!!!Този материал е подготвен въз основа на урока „Да се ​​научим да бъдем добри родители за деца на възраст от 3 до 7 години“