ВъзпитаниеОсъзнато родителствоСтатии

10 здравословни навика, на които да научите децата си

Всеки ден вашето дете развива множество физически и умствени умения. Като родител, вие винаги се стремите да дадете всичко от себе си, за да сте сигурни, че детето ви ще научи и възприеме здравословни навици. Е, не е толкова трудно да възпитате здравословни навици у децата си. Ключовият момент е, че не само предавате гените си, но и здравословните навици, защото детето ви научава много от вас. Така че, като отговорен родител, трябва да се придържате към здравословен начин на живот и да се грижите за здравето на вашето дете и да му покажете как да живее здравословно и как да изгради тези полезни навици, още в ранна детска възраст.

Следват 10 здравословни навика, които детето ще използва през целия си живот:

1 Миене на зъбите по два пъти на ден

Денталната хигиена е много важна. Научете децата си как да четкат зъбите си и ги накарайте да осъзнаят важността на миенето им по два пъти на ден още от детството си. Децата са склонни да ядат много и затова трябва да почистват зъбите си, за да предотвратят кариес. Също така, научете ги да не ядат храна след измиване на зъбите вечер.

2 Къпане всеки ден

Научете ги на хигиенното значение на това да се къпят и да бъдат спретнати и чисти през цялото време. Можете да насърчите този навик, като използвате атрактивни вани за баня, сапуни, шампоани и удобни играчки.

3 Миене на ръцете

Миенето на ръцете несъмнено оглавява списъка, когато става въпрос за научаване на детето ви да възприеме здравословни навици. Затова не забравяйте да обясните важността на миенето на ръцете. Научете децата си да мият ръцете след използване на тоалетната, преди да ядат храна, след като се приберат от игра на открито, за да предотвратите инфекции. Научете ги да мият ръцете си със сапун или течен препарат за ръце поне 20 секунди.

4 Закуската е важна

Вкарайте детето си в рутина закуска-обяд-вечеря, за да му помогнете да избегне ненужните междинни хранения. Научете мъниците, че закуската е храна за „мозъка“ и им помага да останат силни и предотвратява хроничните заболявания. Опитайте се да правите питателна закуска, като включите разнообразие от плодове и зеленчуци, които ще помогнат на детето ви да остане енергично и активно през целия ден.

5 Пийте вода, а не газирани напитки

Поддържайте посланието просто, като казвате, че водата е здравословна, докато безалкохолните напитки не са. Научете ги, че безалкохолните напитки съдържат твърде много захар, което е лошо за тях. Дори ако децата не разбират защо захарта не е полезна, можете да им помогнете да разберат важните аспекти на здравето. Захарта, съдържаща се в безалкохолните напитки, не добавя хранителни вещества, вместо това добавя ненужни калории, което може да доведе до здравословни проблеми. Така че не забравяйте да научите детето си на този здравословен навик.

6 Редовни физически дейности

Вашето дете гледа ли телевизия повече от 2 часа всеки ден? Ако да, тогава внимавайте! Вашето дете е изложено на риск от развитие на няколко здравословни проблема. Децата, които гледат телевизия повече от 2 часа, могат да развият затлъстяване, нередовен сън и нарушения на вниманието. Така че, насърчете детето си да играе на открито или различни подвижни игри в къщи. Насърчавайте спортуването и дори да не намират някой спорт за интересен, насърчавайте ги да опитват отново и отново.

7 Четете всеки ден

Това е възрастта, в която детето ви развива различни умения, включително четене. Четете заедно приказки, образователни книжки за деца, енциклопедии с картинки. Четете всякакви книжки, които са интересни за детето и направете четенето част от рутината преди лягане.

8 Време със семейството

Семейното време е изключително важно за детето. Уверете се, че обядвате или вечеряте заедно с детето си всеки ден. Това помага за по-добра комуникация, тъй като те се наслаждават на времето с вас и така изграждате взаимна връзка. Освен това, топлите семейни контакти, помагат на децата да се чувстват важни и обичани.

9 Забавни игри с приятели

Приятелите са много важни за здравословното развитие на детето. Играта с добри приятели учи децата ви на ценни социални умения като общуване, сътрудничество и решаване на проблеми и също косвено влияе върху представянето им в училище. Насърчавайте децата си да развият добро приятелство и да играят често с приятели. Това умение ще ги подготви за живота и така лесно ще могат да общуват с околните.

10 Бъдете позитивни

Малките деца лесно се обезсърчават, когато нещата не се случват по техния начин. Научете ги колко е важно да останат позитивни със здраво самочувствие и позитивно мислене, като им кажете, че са привлекателни и уникални. Това умение ще им помага много в живота, независимо какви предизвикателства ще срещнат.

Не винаги е лесно да насърчите детето си да следва здравословни навици.

Но не се отказвайте, тъй като това е ваша отговорност!

Полезните навици остават за цял живот.

Източник: https://www.manipalhospitals.com/blog/10-healthy-habits-to-teach-your-kids

Още по темата:

Навици