Осъзнато родителствоСтатии

От какво имат нужда днешните деца?

Днешните деца имат най-голяма нужда от внимание и време за тях.

Работа, задължения, телевизия, телефони, социални мрежи, срещи с приятели и т.н – всичко това в нашето съзнание седи преди времето за прекарване с децата ни. То е, ако остане време или между другото.

Децата нямат нужда да ги водите да карат ски, нямат нужда да играят в детски клуб с другарчета, докато мама и тати си говорят с приятелите на по чаша вино.

Децата нямат нужда от родители, които непрекъснато са заети и ангажирани с поредната задача. Тичащи и бързащи родители, които са планирали времето си до секундата.

От рекламите и филмите сме си изградили представата, че семейното щастие е в луксозните почивки, пазаруването по магазините, вечерите с приятели в лъскав ресторант и т.н. Това не е щастие, а харчене на пари и купуване на забавление.

Семейното щастие е в топлите отношения, в прегръдките, в споделените моменти. Щастието е да си с близките си и обичани хора, да се забавляваш в непринудена обстановка и най-вече – да не бързаш за никъде.

Семейното щастие е да сготвиш уханен сладкиш, да поиграеш на криеница или да послушаш приятна музика, докато играеш с детето си.

Семейното щастие е да оставиш всички проблеми настрана и да си позволиш няколко часа в непринудени дейности с членовете на семейството.

Та, от какво имат нужда днешните деца?:

Днешните деца имат нужда някой да поиграе безгрижно с тях.

Днешните деца имат нужда някой да ги прегърне.

Днешните деца имат нужда от времето на мама и тати отделено за тях.

През почивните дни отделете няколко часа за мъниците. Рисувайте заедно, говорете си за нещата, които са важни за детето ви, почетете книжка заедно, сгответе семейната вечеря докато малкото същество се забавлява да ви помага и да разхвърля всичко наоколо, после се посмейте заедно…

Студеното време навън предразполага за топли и спокойни домашни преживявания.

Позволете си ги.

Вторичният резултат от всичко написано е сплотено, задружно и щастливо семейство.

Още по темата:

Спокойствие и балансиране на емоциите след детска градина

Родителската любов

Позитивна дисциплина