Осъзнато родителствоСтатии

Дефицит на вниманието

Дефицит на вниманието, познат още като синдром на дефицита на вниманието и хиперактивност (ADHD), е неврологично разстройство, което се характеризира със значителна нарушена способност да се съсредоточите, контролирате своето внимание и държите под контрол импулсивното си поведение.

ADHD засяга деца и възрастни и обикновено се проявява в ранното детство.

Основните симптоми на ADHD включват:

Липса на внимание:

Засегнатите хора трудно поддържат вниманието си върху задачи или дейности и лесно се отвличат от външни разсейвания.

Хиперактивност:

Хората с ADHD имат трудности със седенето на едно място или трудно се успокояват. Те са постоянно в движение, с излишна активност или нервност.

Импулсивност:

Импулсивното поведение е още един симптом на ADHD. Хората с ADHD имат трудности с контролирането на импулсите си и постоянно проявяват неразумни действия без да мислят за последиците.

Дефицитът на вниманието може да има значителен негативен ефект върху представянето в училище и в работата, социалните контакти и общото качество на живот на засегнатите хора. Важно е да се отбележи, че ADHD е медицинско състояние, а не просто „лошо поведение“ или липса на воля.

Лечението на ADHD обикновено включва комбинация от медикаментозна терапия, психотерапия и промени в жизнените навици. Само квалифицирани професионалисти, като психиатри или психолози, могат да диагностицират и лекуват това състояние, след като се извърши подробно оценяване и преглед на симптомите.

Всичко написано до тук е прочит от гледна точка на специалистите.

Има обаче и един друг прочит – забързаното ежедневие, в което живеем и примера, който даваме на децата си.

Нужно е да си дадем сметка, че животът на възрастните се отразява и на живота на децата. Нашето забързано ежедневие и многото ангажименти възпитават в децата подобни навици и начин на живот.

Може би затова терминът „Дефицит на вниманието“ стана популярен в последните години. То е така да се каже заболяване на новото време, както затлъстяването и хроничната умора.

Съвременните условия на живот формират в нас – възрастните, навици, които ни помагат да се справяме с предизвикателствата. Ние от своя страна предаваме тези навици – несъзнателно, на децата си.

Все повече родители търсят по-спокоен начин на живот за тях и децата им, с цел да избегнат негативите на съвременното ежедневие. Въпрос на осъзнаване е как живеем, дали начинът ни на живот ни харесва и как можем да го променим, така че да заживеем по-добре.

Прочетете още:

Концентрацията и защо е важна за детето. Как да я развием?

Послушно дете

От какво имат нужда днешните деца?

Спокойствие и балансиране на емоциите след детска градина