ВъзпитаниеОсъзнато родителствоСтатии

Непослушно дете

След статията

„Послушно дете“,

ще разгледаме и обратната страна – Непослушното дете

Но както повечето статии в Умея, ще погледнем темата от друг ъгъл – този на детето.

Непослушно дете обикновено означава, че мъникът се държи лошо или не следва правилата или очакванията на възрастните – родители и учители. Причините, поради които едно дете може да се държи по палав начин, могат да варират в зависимост от възрастта му , личността, настроението и обстоятелства.

По-малките деца може да се държат лошо, защото изследват околната среда, тестват границите или се опитват да привлекат внимание. Те може да не са развили необходимия контрол на емоциите си или социални умения, за да регулират поведението си по подходящ начин. В някои случаи лошото поведение може да е признак на основни проблеми в развитието, емоционални или поведенчески проблеми, които изискват внимание.

С порастването на децата мотивацията им за лошо поведение може да стане по-сложна. Те могат да участват в рисково или нарушаващо правилата поведение като начин да отстояват своята независимост или да търсят социален статус. Те могат също да действат в отговор на стрес, скука или натиск от връстници.

Когато децата са непослушни, важно е родителите, да реагират по твърд, но любящ начин. Това може да включва поставяне на ясни граници и последствия за лошо поведение, но също така предоставяне на подкрепа, насоки и положително подкрепление за добро поведение. Важно е да запомните, че всички деца понякога се държат зле и нашата работа като родители е да им помогнем да се учат от грешките си и да израснат в отговорни и уважителни възрастни.

Повече може да прочетете в статията:

Емоционална интелигентност за деца и родители

Когато едно дете постоянно се държи по „палав“ или разрушителен начин, може да бъде предизвикателство за хората, които се грижат за него, да се справят и може да показва основен проблем, който се нуждае от внимание.

Като първа стъпка е важно да идентифицирате причините, поради които детето се държи по този начин. Търси ли внимание, бори ли се с емоции или стрес, или реагира на промени или предизвикателства в околната среда? След като разберете по-добре основните причини за поведението, можете да започнете да разработвате стратегии за справяне с него.

Съвети за справяне с непослушно дете:

Бъдете спокойни и търпеливи:

Децата могат да усетят емоциите ви, така че е важно да останете спокойни и търпеливи, когато се справяте с лошо поведение.

Поставете ясни граници и очаквания:

Децата се нуждаят от структура и рутина, за да се чувстват сигурни, така че се уверете, че сте поставили ясни граници и очаквания за тяхното поведение.

Използвайте положително подсилване:

Хвалете и награждавайте доброто поведение, за да насърчите детето си да го продължи.

Осигурете последователни последствия:

Последователните последствия за негативното поведение могат да помогнат на децата да разберат въздействието на своите действия и да ги мотивират да променят поведението си.

Потърсете професионална помощ, ако е необходимо:

Ако поведението продължава или причинява значителни смущения, може да е полезно да потърсите съвет от специалист – психолог или педиатър.

Не забравяйте, че всички деца минават през фази на лошо поведение и нашата работа като родители е да осигурим подкрепа, насоки и положителни ролеви модели, за да им помогнем да учат и да растат.

Прочетете още:

Спокойствие и балансиране на емоциите след детска градина

Позитивна дисциплина

Дисциплина и свобода