ВъзпитаниеСтатии

Изградете правилна самооценка в детето си

Погледнете снимката. Какво виждате? Едно уверено в себе си коте, което може да постигне всичко, защото има правилната самооценка – Че то може да постигне всичко!

Въпросът е как да го постигнете?

Със сигурност критиките, забележките и обвиненията няма да свършат работа. Точно обратното – покажете на детето си, че може да се справи с всичко, което се изпречи на пътя му. Всичко започва в ранна детска възраст. Докато мъника играе с поредната играчка, докато общувате с него и думите, които използвате, във времето прекарано в детската градина и взаимодействието му с учители и приятели.

Всичко, което се случва около детето изгражда неговата самооценка.

Високата самооценка се гради с постижения, с насърчаване и подкрепа.

Постиженията на детето са свързани с неговата игра. Децата учат, докато играят. Правилните игри, играчки, обучителни занимания, творчески проекти и спортни надпревари – всичко поднесено по правилния начин, с постепенно натрупване на трудностите, така че детето да може да надгражда уменията си, това е което ще доведе до самооценка на победител, на възрастен, който може да се справи с всяка ситуация, да вземе правилните решения и да върви напред.

Насърчаването от страна на възрастните – родители и учители, ще подпомогне самооценката и това, което детето е усвоило, като уроци от игрите и обучителните занимания. Не се страхувайте да насърчавате интересите му. Те ще се променят с годините, но това, че приемате желанията на малкия човек, ще остане в него. Дори да греши, дори да се откаже, това е без значения. Значение има пътят, който е извървял и уроците, които е научил и това, че трябва да следва своята истина, а не тази на хората около него, било то и възрастни.

Подкрепата е нещото, което ни дава сили в живота. Когато растящото човече е подкрепяно, то расте със съзнанието, че върши правилните неща и това ще му дава кураж да продължава. Колкото и да е трудно, да не губи вяра и да продължава напред. Подкрепата е нужна и в трудни моменти. Именно когато сме направили грешка е нужно някой да ни потупа по рамото и да каже – това е просто урок, вземи поуките и продължи напред, следвай своята вяра, своите интереси и ще успееш. Ако сега си сгрешил, опитай по друг начин и нещата ще се получат.

Непрекъснатите забележки, упреци, наказания не водят до изграждане на добра самооценка.

Честото показване на детето, че не се е справило с дадена задача или наблягане върху грешките – грешно написани букви, грозна рисунка, криво построена къща и т.н, изграждат ниска самооценка. Това не е правилният начин на възпитание. Показвайте правилните и добре свършени неща на децата, а не се фокусирайте върху грешките им. Грешките са поправими, но лошата самооценка остава за цял живот.

Няма нищо лошо детето да расте със самочувствие. Възпитание в послушание не е добро за самото дете. Да, то е послушно. Чудесно е да имате послушно дете. Но дали това е добро за самото дете.

Успешните хора в живота имат добра самооценка. Те не се водят от желанията на другите, а от собствените си. Те не се съобразяват с това, какво ще кажат другите, а с това дали самите те са доволни. Успешните хора не пречат на останалите, защото са заети да градят собственото си бъдеще.

Какво искате да бъде вашето дете? Ако искате да успее в живота, показвайте му на всеки етап от неговия живот, че той се справя, че той е ценен и че трябва да следва собствените интереси, а не да се води от желанията на другите. Успешните хора имат самочувствие и вяра в себе си.

Прочетете още статии на тема „Възпитание“