Подготовка за училищеСтатииФина моторика

Как да подобрим фината моторика и почерка на децата?

Фините двигателни умения са умения, които включват прецизно използване на малките мускули контролиращи китката, ръката и пръстите. Тези умнея са пряко свързани с писането и влияят на краснописа на децата.

Развитието на ФМ позволява на човек да може да изпълнява задачи като писане, рисуване, държане на малки предмети, закопчаване на дрехи, обръщане на страници, хранене, рязане с ножица и използване на компютърна клавиатура. Овладяването на фината моторика изисква прецизност и координация.

Почеркът зависи от фината моторика, защото тя повлиява правилното държане на молива, красивото изписване на буквите и правилният натиск на химикала върху листа. Подобряването на фините двигателни умения ще помогне и за подобряване на почерка.

Фините двигателни умения се развиват след грубите двигателни умения, които контролират действия като хвърляне и ритане на топки, ходене, тичане, скачане и др. Грубите двигателни умения използват по-големи мускулни групи и изискват по-малко прецизност.

Грубата моторика включва стойка на тялото, баланс, координация на очите и ръцете, доминираща и недоминираща ръка и много други. Всички те оказват пряко влияние върху писането и дали то ще е красиво или не.

Почти всички фини двигателни дейности, включително рязане и писане, изискват доминираща ръка (лява или дясна ръка) и недоминираща ръка. Доминирането на ръцете може да се види още на три или четири години, въпреки че може да не е твърдо установено, докато детето не навърши пет години.

След като детето се почувства удобно с една ръка като доминираща, другата става недоминираща по подразбиране. Докато доминиращата ръка изпълнява задачи като използване на молив или ножица, недоминиращата ръка действа като „стабилизатор“.

Недоминиращата ръка поддържа доминиращата – човек с дясна доминираща ръка държи молива в дясната ръка, а лявата поддържа, като държи хартията на място. Или едната ръка държи ножицата при рязане, докато другата ръка движи хартията.

Как да подобрим почерка?

Писането е умение, което детето ще използва през целия си живот, разумно е да му помогнете да развие удобен и ефикасен захват на молива още в ранна детска възраст.

Освен това е много по-лесно да се научите да държите молив правилно в началото, отколкото да се отучите от неправилно захващане на молив и да тренирате отново мускулите, за да научите правилния захват, след като детето ви порасне. Установяването на правилен захват на молива също ще помогне за подобряване на почерка.

Какви са признаците, че детето има проблеми с фината моторика?

Следните точки са индикатор, че детето може да има трудности с фините двигателни умения:

    Избягва задачи, които включват фини движения.

    Използва твърде силен или твърде слаб натиск при оцветяване/писане.

    Трудност при спазване на контурите, когато оцветява или спазване на очертанията на реда при писане.

    Трудност да остане в седнало положение на маса за период от време – трябва да се движи или да се люлее на стола.

    Неумели движения на ръцете и пръстите, неправилен захват на молива.

    Не използва двете ръце съвместно при закопчаване на дрехи или самообслужване

    Избягва рязане и/или има трудност да контролира хартията и ножицата при рязане.

Как да развием фината моторика?

Практика, практика, практика.

Използването на едни и същи мускули ще помогне на децата да развият мускулна памет – повторението на едно действие позволява това действие да се извърши почти автоматично без много усилия.

Например, натискането на правилните бутони на контролери за видеоигри може да бъде трудно при първите няколко опита. Но след като играем играта няколко пъти, ние сме склонни да овладеем бутоните на контролера.

Дали можем или не да овладеем самата видеоигра е различна история, но става втора природа да натискаме определени бутони, за да бягаме или скачаме в играта.

Най-важно е да се внимава за проблеми с основните сетивни двигателни умения, като стойка, баланс, развитие на груби двигателни умения и мускулен тонус. Ако детето има проблеми с основните умения, фината моторика няма да се развие оптимално.

На 5-6 годишна възраст вашето дете трябва да е уверено и да се справя свободно със следните задачи:

    Изрязване на прости форми.

    Координиране на ръцете за миене на зъбите или косата.

    Самостоятелно обличане и събличане (с изключение на връзките на обувките).

    Самостоятелно писане на числата 1-10.

    Копиране на триъгълник.

    Оцветяване без излизане от очертанията на картинката.

    Правилно държане на молив и генериране на движение от пръстите.

    Изрязване и лепене.

    Рисуване на основни линии.

    Лесно боравене с цип, закопчалки, катарами и отваряне и затваряне на кутии.

    Използване на нож и вилица за меки храни.

    Редене на пъзел от 20 и повече части.

Източник: https://www.coordikids.com/

Още по темата:

Упражнения за подобряване на краснописа

Материали за подготовка за писането

Играчки за развитие на фината моторика