1 година2 години3 години4 години5 години6 годиниВъзпитаниеЗнаете ли, че...МонтесориРазвитиеСтатии

Концентрацията и защо е важна за детето. Как да я развием?

В детството се формират много навици, които остават за цял живот. Понякога формираме и вредни навици, които в последствие трудно се променят.

Навикът да се концентрираме е един полезен навик, който се формира дори без да обръщаме внимание. Именно за това е нужно да се замислим, дали концентрацията на детето е добра и дали не трябва да я тренираме.

Концентрацията влияе най-вече на нашата ефективност. Когато сме концентрирани в това, което правим, свършваме много повече неща. Когато сме разпилени – в мисли, в действия, в хората около нас, то нещата не ни се получават и ни отнема много повече време да свършим една задача, отколкото обикновено.

Ето защо тя е важна за детето. Тя е полезен/вреден навик, който остава за цял живот.

Много лесно може да забележите дали детето ви има добра концентрация. Концентрацията му е добра, когато не се влияе от случващото се около него и е погълнато от тава, което прави. Или с други думи казано, не се разсейва лесно.

Как се формира полезен навик за концентрация?

Не случайно в описанията на много развиващи играчки пише, че влияят на концентрацията. И това е точно така, защото когато играчката прикове вниманието на детето, то развива своята концентрация. Играчката ще прикове вниманието на детето, ако му е интересна, ако е предизвикателна за неговото развитие и ако е в унисон с неговите интереси.

Интерактивните играчки – тези, които говорят, пеят, движат се сами – не са развиваща играчка и тренират лоша концентрация. Те учат детето лесно да се разсейва от такива дразнители, като шум, музика, движение.

Тихите играчки изолират подобни неща и умът на детето е фокусиран върху действието, което извършва. Редовното предлагане на детето на играчки, които предизвикват вниманието , т.е трудността на играта е прогресираща, ще доведе до по-трайно залагане на полезната концентрация в детето.

Влияние върху този полезен навик има и реакцията на възрастния. Ако се стараете да не прекъсвате детето, докато е погълнато от това, което прави, дори то да е маловажно за вас, за мъника явно има значение и е важно. Оставете го да си довърши играта и след това направете това, което искате.

Опитвали ли сте се да свършите нещо, докато ви прекъсват – ами не се получава. Отнема ви много повече време, отколкото, ако седнете в тишина и просто го довършите.

В Монтесори обучението, детето само избира, с какво да се занимава и е оставено да върши това, докато то прецени. Ето това също формира полезна концентрация – включва интереса на детето, няма дразнител, който да го прекъсва и използва играчки, които го развиват и обогатяват.

Вашата концентрация каква е? – пълна концентрация или по-скоро разсейване от най-малкото. Помислете, защо това е така и може би това ще е от полза и при възпитанието на детето Ви.

Ако имате добре развита концентрация, ще я предадете на детето си, чрез своите действия. Ако пък сте от хората, които лесно се разсейват, то променете това, за да не го предавате и на мъничето си.