ВъзпитаниеМонтесориСтатии

Дисциплина и свобода

Свободата и дисциплината са две думи, които обикновено не се използват заедно, особено що се отнася до децата. Как е възможно да дадем свобода на децата и те да са дисциплинирани или да ги дисциплинираме и те да са свободни да правят каквото искат. Прието е, че някой се държи прилично, когато му е наложена строга дисциплина, което означава, че неговата свобода е отнета.

 

Но Мария Монтесори открива, че свободата и дисциплината, вървят ръка за ръка.

 

В традиционните училища дисциплината се налага от учител / възрастен върху детето. Мотивите и чувствата на малчугана не са от значение. То трябва да прави това, което му се казва и да се подчини безпрекословно.  Дисциплината обаче трябва да дойде от вътре на детето.

 

Всяко малко дете преминава през борба за контрол над собствените си движения. Безполезно е да призоваваме то да седи мирно, защото мъничето не разполага със самоконтрол и координация над ума и тялото си, за да се подчини на командата ни. По това време то се нуждае от нашата помощ и грижи, не от нашите забрани, за да му помогнем да постигне дисциплина. Детето трябва да преживее свободата на волята и да избира собствените си дейности. Чрез заниманията си (в подготвената Монтесори среда, помагайки с домакинска работа у дома, чрез самостоятелна игра) то се развива физически, обучава се да контролира мускулите и да координира движенията си и емоциите си. Това става, чрез избор, как да прекарва времето си, какви дейности да извършва, как другите реагират – положително или отрицателно на неговите действия.

 

Тази свобода изисква набор от ограничения – няколко прости правила, кое поведение е правилно и кое не.

 

Тези правила се обясняват на детето по разбираем начин. Много по-лесно е да се следват правила, когато се знаят последствията от тях. Това помага на детето да свърже причина и следствие, и в крайна сметка да бъде в състояние да прогнозира възможните последици, преди да действа. Така то ще избере по-разумното действие.

С течение на времето, когато детето стане готово за това, може да му се даде по-голяма свобода и отговорност. Но в началото възрастният поставя ограниченията и обяснява последиците от действията. Единственият начин отрочетата ни да се научат да вземат отговорни решения, е чрез практика и методът „проба – грешка”.

 

И така, чрез свобода детето се научава на:

Дисциплина

Как да контролира тялото и движенията си

Как да взима правилни решения

Как да бъде отговорно лице

Как да уважава себе си и другите

 

То изработва свой вътрешен компас за това, кое е правилно и кое не. Не е нужно да се дават награди или заплахи за наказание, за да направи нещо правилно.

 

––––––––––––––––––––––––––––––

източници:

http://www.mariamontessori.com/2012/05/25/freedom-and-discipline/