Статии

Образование въпреки системата

Една статия, която ми се иска да провокира размисли върху образователната система от по-различен ъгъл.

 

Всички са недоволни от образователната ни система. Остаряла е, корумпирана, поставяща печеленето на пари, пред това децата да научат нещо.

Този модел е остарял. Има нужда от нов модел. Но къде да го намерим?

 

Решение има и то лека, полека излиза на повърхността.

 

Не е нужно да чакаме системата да се промени, нужно е да вземем нещата в свои ръце – индивидуално. Всеки можещ е в състояние да промени нещата в нашето образование и това неминуемо ще се отрази и на системата.

Може би сте забелязали, че не е толкова от значение в какво училище учи детето, а на какъв учител ще попадне. Става все по-важна личността и нейните качества, пред общата организация. Е ще кажете, че и училището е важно – да, но доброто училище е резултат от доброто управление на директора.

Системата е съставена от много пластове, структури, единици. Това многообразие е трудно да се контролира. Особено в нашето общество, което е свикнало с друг модел на поведение – излъжи ближния, за да си добре ти.

Когато вземем един човек, способен и съвестен, тогава нещата стават други. Този човек отговаря сам за постъпките си, носи отговорност. Знае, че ако се провали, ще провали себе си.

 

Все повече родители взимат образованието на децата си в свои ръце. Неща, които да помогнат на детето да се развива:

  • Частни уроци
  • Уроци по музика, изкуство, танци, спорт и т.н
  • Образователни и развиващи играчки още от ранна възраст
  • Посещават културни мероприятия – театрални постановки, концерти, галерии и музеи.
  • Купуват литература, която ще обогати подрастващите.
  • Сами образоват децата си.
  • Държат децата им да живеят здравословно – здравословна храна, спорт, разходки в планината.
  • Опитват се да мотивират децата, да учат и да се развиват в област, която им харесва.

 

Нека да спомена и учителите. Да, в нашата система има и кадърни учители, които дават всичко от себе си, за да научат децата на нещо. Дано сте късметлии и да разчитате на такъв учител.

 

Създават се и много курсове, спортни клубове, работилници от личности доказали се в обществото ни. Това са хора, постигнали нещо в живота, които искат да предадат опита си на следващото поколение. Тези хора знаят от опит, какво е нужно, за да си успешен в живота.

 

Издателствата също са брънка от системата. Има няколко малки издателства в България, които залагат на качествена образователна литература. Намерете своето и го следвайте. Подкрепяйте ги, като купувате техните книги. Така ще могат да оцелеят и да предлагат още качествена литература.

 

Живеем в ера на технологиите. Интернет е навсякъде. Може да го използвате, в образователният процес. Има много блогове и сайтове – малко български и предимно чужди, където отделни личности споделят опита си с образоването на децата си. Споделят интересни идеи, насоки и виждания. Следете и четете тези автори, те имат какво да кажат.

Можем да използваме новите технологии и в образованието на децата – видео уроци, образователни електронни игри, сайтове с образователни материали. Има програми, които предлагат и кибер домашни – влизаш в интернет, отваряш си домашното, ако напишеш нещо грешно, програмата те поправя.

Тези методи са забавни за децата и така ограмотяването става забавно за тях.

 

Дано тази статия внесе лъч надежда в родителите, че изход от задънената ситуация има.