ВъзпитаниеОсъзнато родителствоСтатии

Как общуваме с децата си?

Как общуваме с децата си – общуваме, за да ги научим на нещо, или общуваме, за да им прислужваме.

Нека да отделим малко време и да помислим върху този въпрос. Важно е, не за нас, а за децата ни. Отговорът на въпроса е част от възпитанието им и от това в какви хора ги превръщаме.

В Монтесори обучението тази сентенция е заложена още с раждането. Възпитанието се базира на това – как да науча, а не какво да направя за детето. Не случайно подготвената среда е една от основите на Монтесори философията.
Ежедневието ни учи на толкова много неща, придобиваме различни навици, срещаме различни хора. Същото е и с децата ни – те се учат непрекъснато и от всичко, което ги заобикаля. Затова нашите действия, начин на говорене, поведението ни и думите ни оказват огромно влияние върху формирането им, като личности. Не е толкова важно какво ще им оставим, като наследство, а по-скоро на какво ще ги научим, за да могат да се справят с живота.

Обърнете внимание на думите, които им казвате и посланията заложени в тях.

Ето един нагледен пример от ежедневието ми.

Всяка сутрин синът ми ме пита дали да си вземе яке или да ходи по тениска. Отговорът разбира се зависи от това, какво е времето навън. Механично, без дори да се замисля проверявам дали е студено и му казвам, какво да си облече. И така до днес, когато се замислих, дали това е правилно. Осъзнах, че греша. По-правилното поведение е да му кажа – излез на терасата и прецени сам, а след това, ако е взел грешно решение да му кажа правилното и да му обясня моята гледна точка, без да налагам мнението си. И разбира се крайното решение трябва да вземе сам. Ако избере грешното такова, няма проблем, защото ние се учим от грешките си.

Важно е също така, поведението ми да не е единичен случай, защото поуката ще е кратковременна. Поведението ми от тук нататък трябва да си остане същото, за да може детето ми да си изгради този полезен навик.
Децата имат нужда от нашата подкрепа, но също така имат още по-голяма нужда да им помогнем да изградят полезни навици, които ще са им от полза в живота.