3 години4 години5 годиниРазвитиеФина моторика

Разхвърляни мъниста – забавна игра за фина моторика

Едно много полезно и забавно занимание за развитие на фината моторика.

Забавно, защото децата обичат да разхвърлят играчки и предмети. Полезно, защото докато събират мънистата, ще тренират движенията на пръстчетата и ръката, а така ще развият и фината си моторика

Събирането на мъниста от равна повърхност е предизвикателство за пръстчетата на малките деца. Изисква прецизност и точност, което е полезно за фината моторика и ума. Концентрацията също се развива, защото детето ще бъде погълнато от процеса и ще се фокусира върху дадената дейност и поне за малко ще забрави да прави бели.

Играта ще балансира и успокои детето, ако преди това е било превъзбудено от други дейности и ще му помогне да се откъсне от външните дразнители, предизвикали възбудата и нервността.

Какво е нужно за играта.

Мъниста с размер подходящ за възрастта на детето. Ако детето е по-малко, използвайте по-големи мъниста, ако е по-голямо (над 3 години или според преценката на родителя) – използвайте по-дребни мъниста.

Също така ще имате нужда от предмет, където мънистата да се събират – кофичка, чашка, шише с широк отвор, купичка и т.н

Свободно пространство, удобна повърхност – маса, диван, част от пода, на спалнята…

Задачата за детето е да изсипе мънистата, така че да се разпръснат върху избраната повърхност. След това да започне да събира мънистата и да ги слага в купичката.

Играта може да продължи, докато детето има интерес да я играе.

Заниманието със събиране на мънистата е много раздвижващо за пръстчетата, особено в наши дни, когато движенията на ръцете и пръстите са много ограничени, поради начина ни на живот.

Играта може да се играе и с бобчета, но те са по-гладки и по-трудни за събиране, така че може да ги използвате за по-напреднали игри за развитие на фината моторика – към 5-6 годишна възраст.

Може да разнообразявате играта и да я предлагате периодично, като сменяте купичките, в които да се събират мънистата или повърхността. Може да се приложи и в игри с фигурки на животни или като допълнение към играчки за ролеви игри – детски кухни, магазини и др.

В групови занимания, може да се направи като състезателна игра.

Друг интересен вариант на играта е да скриете някакъв брой мъниста – примерно 10 и да предложите на детето да ги намери и събере в кошничка. Трябва да има зададен брой мъниста, за да знае детето, че трябва да събере точната бройка. Така ще упражни и броенето.

Играта е приложима и със сетивни кутии. За тях може да прочетете тук:

Сетивни кутии

Мъниста може да закупите от магазин Умея

Още полезни играчки за развитие на фината моторика