МонтесориРазвитиеСтатии

Периоди на развитие на детето

Според Мария Монтесори, всяко дете преминава през т.н „чувствителни периоди“ на развитие. Това е период от време – няколко месеца или години, през които детето е особено възприемчиво към определени стимули.

 

Между раждането и 6 годишна възраст, детето преминава през няколко чувствителни периода. Те се появяват в определена възраст (както ще видите  по-долу в текста), но могат да се появят малко по-късно или малко по-рано, в зависимост от детето.
В тези периоди е хубаво на детето да се предоставят необходимите материали, с които то да се развива. Малчуганите имат вътрешно усещане за това, от какво точно се нуждаят в конкретния период. Ето защо е нужно да осигурим подготвена среда и различни материали, така че детето да избере точно това, което му е нужно.

 

Всеки родител и учител е добре да следи детето и да забележи неговите интереси и желания и да се съобрази с тях. Когато избирате материали и играчки, винаги се водете от индивидуалните нужди и страсти на детето, а не от това което вие сте решили, че трябва да научи. Така ученето ще бъде много по-ефективно.

 

от Раждане – до 6 годинки
Попиващ ум – през този период децата попиват информацията като гъба. Те използват всичките си сетива, за да опознаят света около себе си.

 

от Раждане – до 4 годинки
Движение – период на усъвършенстване на грубите и фините моторни движения

 

от Раждане – до 6 годинки
Реч – период в който детето се учи да говори и усъвършенства комуникацията си с други хора. В този период детето лесно учи чужд език.

 

от 1,5 годинки  – до 4 годинки
Интерес към малки предмети и детайли. Малките предмети изискват по точна манипулация и координация на фините моторни движения.

 

от 3 годинки – до 6 годинки
Социално поведение – в този период е важно да осигурим социални контакти на детето.
Също така в този период детето обича да изучава и копира това, което правят възрастните – родители, учители и т.н

 

от 3,5 годинки – до 5 годинки
Интерес към писане – започва с копиране върху хартия на различни форми, букви или цифри. Постепенно започва писане и на цели думи.

 

от 4 годинки – до 6 годинки
Интерес към цифри, броене и математика. Развива се разбирането за количество.

 

от 4,5 годинки – до 6 годинки
Интерес към четене. Започва с интерес към буквите и какво те представляват. След това идва разбирането за дума и изречение.

 

Важно е да се отбележи, че детското развитие не спира с края на тези периоди. Но тези ранни периоди на развитие са важна основа за по-късното обучение и развитие.