МонтесориРазвитиеСтатии

Какво точно е Монтесори обучение

Монтесори е метод на обучение, разработен от д-р Мария Монтесори преди повече от 100 години.

Италиянският лекар и възпитател,  д-р Мария Монтесори била пионер-реформатор в образованието.  Според нея подходът към детето се простира отвъд обучението по обичайните предмети в училище и е насочен към цялостното развитие на подрастващите.

Принципите й се основават на разбирането за развиващият се ум и научните й наблюдения над деца, подкрепени с модерни невропсихологични изследвания.

 

Основни принципи

Някои от основните принципи на Монтесори са:

Децата обичат да учат. Според Монтесори, децата са естествено жадни за знания и дори малките деца, могат да започнат своето обучение, стига да имат подготвена среда

 

Децата имат нужда от независимост. Ролята на родителите и учителите е да контролират заобикалящата среда, не да контролират детето. Ако предложим подходяща подготвена среда за обучение, то децата ще започнат да процъфтяват. Всяко дете има свободата да избира своя път на обучение, който е точно за него в този момент, но спазвайки наложените правила.

 

Децата могат да управляват своето учене. Монтесори е гъвкаво обучение, което пасва на всяко дете. Децата растат и учат с различна скорост и имат различни интереси. Вземайки под внимание това, както и етапите на развитие на всеки малчуган се предлагат правилните занятия в точното време за тях.

 

Децата се учат на житейски умения. Монтесори помага на децата да развият умения за реалния живот. Креативност, решаване на проблеми, социални умения, умения за управление на времето, съпричастност и уважение към себе си и околните, внимателност и самосъзнание са неща, които се преподават в класните стаи на метода Монтесори.

 

Децата се учат на уважение и респект. Монтесори преподавателите уважават децата и разговарят с тях като с възрастни, каквито един ден те ще станат. Благоприличието и любезността се използват от учителите и изрично се преподават, което от своя страна се отразява на взаимоотношенията между учител и ученик.

 

Монтесори е много повече от материалите на рафта…

Монтесори е много повече от материалите, които са подредени по рафтовете в класната стая. Този метод е начин на живот, който изисква промяна в мисленето и на родителите. Трабва да се разбере философията на метода и да се прилага в семейният живот.

 

Какво Монтесори не е

Има много митове за този метод на обучение. Някои хора смятат, че това е система за надарени деца или е само за деца с увреждания или, че в Монтесори класните стаи може да се тича и да си прави кой, каквото иска. Нищо от това не е вярно!

Монтесори не е учене наизуст, не е изпитване, чрез тестове, не е конкуренция между децата за по-висока оценка, не е седенe на бюро, не е предаване на информация от един учител на много деца.

С Монтесори обучението децата имат възможност за личен растеж в даден момент от живота си, когато те имат най-голяма полза от него.

–––––––––––––––––––––––––-

източник: http://ultimatemontessoriparentsguide.com/about-montessori/