4 години5 години6 годиниГрафомоторикаОбразователни материали УмеяОбучениеПисанеПодготовка за училищеСтатии

Подготовка за писането в първи клас

Как да развием навика за писане при децата, така че да са подготвени за писането в първи клас?

Писането не е умение, с което се раждаме. То се учи и развива. За да се стигне до писането на ръкописни букви и числа в първи клас е нужна подготовка на тялото и ума на детето.

Така наречената подготовка на ръката за писането е процес, който не трябва да се изпуска, ако искаме в училище детето да пише четливо.

Писането е умение, което се усвоява и развива с практика, като темпото на развитие зависи от самото дете.

Преди същинското писане, детето трябва да премине през т.н етап преди-писането, който включва различни дейности под формата на игра и забавни задачи, чрез които мъника да развие умението си за писане.

Основен елемент в този етап са занимания като:

  • Рисуване
  • Оцветяване
  • Писане по пунктир
  • Линии за проследяване
  • Свързване на точки

Те развиват фината моторика и координацията между ръцете и очите.

Процесът на подготовка за писането изисква време и практика. Ето защо етапът преди-писането е добре да започне в ранна детска възраст – 4+ години, и постепенно да се развие в предучилищна възраст. Така в първи клас детето ще е готово за писането на букви и числа.

Писането е умение, което се овладява постепенно, като всяко дете си има собствено темпо на развитие. Всеки родител иска детето му да пише четливо и красиво и се сеща за това в първи клас. Тогава обаче е късно за формиране на навик за писане. Формирането трябва да се извърши в периода предхождащ училището или така наречената предучилищна възраст.

В тази възраст се развиват важни човешки органи и се усвояват много важни знания и умения. В ранна детска възраст се поставят основите върху, които след това градим живота си. Ако умението за писане не е правилно развито, в училищна възраст следва поправянето му. В училище не можем да говорим за формиране, а за коригиране на почерка. Нищо че тогава детето се учи да пише букви и числа. Същинското учене на писането започва още с първите драсканици по листа, след това преминава в оцветяване, писане на линии, повтаряне по пунктир и чак след това идва писането на букви и числа.

Тази последователност е нужна на тялото, ума, ръката и психиката, за да се подготвят за същинското писане в училище. Но без подготовката в периода преди това, писането е трудно за усвояване, а почеркът е нечетлив.

Въпреки че компютрите и технологиите играят важна роля в съвременния свят, писането на ръка продължава да бъде важен инструмент за детско развитие, който съчетава физически, когнитивни и емоционални аспекти.

Писането на ръка има множество положителни въздействия върху детското развитие, като:

  • Моторика и координация
  • Концентрация и внимание
  • Памет и усвояване на информация
  • Усещане за пространство и форма

Писането за малки деца в предучилищна възраст започва с писане на линии и различни графомоторни занимания. Постепенно преминава в писане на елементи на буквите и числата, а след това – в писане на букви, числа, думи и изречения.

Писането започва с оцветяване и рисуване.

В e-umeia ще намерите различни занимания за оцветяване, оцветяване с добавени линии за писане и забавни графомоторни упражнения за развитие на навика за писане за деца в предучилищна възраст.

Писането се учи и развива с практика. За повече практични занимания:

Графомоторика и оцветяване:

След това, може да преминете на писане на линии по пунктир и плавно да стигнете до писане на печатни букви и цифри по пунктир.

Линии, букви и цифри за писане по пунктир:

Помагалата – Основни линии за писане по пунктир, включват елементите на печатните букви. Това са основните линии, с които се пишат печатните букви и които са основа за писането на ръкописните букви в първи клас.

Следвайки описаните стъпки и последователност, ще изградите в детето умения за писане на букви и цифри. По-лесно е да изградим правилните умения, отколкото след това да поправяме грешните.

Подготовката на ръката за писането е важен момент от детското развитие. Така както четенето започва с познаването на буквите и свързването им в срички, така и писането преминава през съответните етапи на развитие. Плавният преход ще осигури спокойно и хармонично израстване на детето, за да може в първи клас писането да е лесно и забавно.