Статии

Моят опит с активното учене

В днешната статия ще разгледам темата за естественото учене, защото е свързано и с начина, по който децата учат и трупат знания и умения. Говорим за полезни знания и умения – не просто трупане на информация и факти, а знания, които ще влязат в употреба, ще бъдат основа за изграждане на нови такива и са в основата на интелектуалното развитие на подрастващите.

Статията е провокирана от етап от моя живот, през който преминавам в момента. Уча нещо ново и различно за мен – здравословен начин на хранене базиран на нов метод популярен в момента. Цялата информация е нова. Започнах да наблюдавам какво е полезно за мен, докато уча и установих следните закономерности. Проучих и темата в интернет и информацията ще споделя сега в статията. Тя е съотносителна към процеса на учене от децата, за който пиша в последно време – активното учене и мисля, че е доста интуитивен за много хора, които са на мнение, че днешните училищни програми, които „учат“ децата, са извън тази рамка – естественият начин за учене, заложен във всеки човек.

Ученето е естествен процес, който е заложен във всеки от нас. Ранните години на учене са от съществено значение, защото тогава се изграждат много основи и се възпитава любов към ученето. Любовта към ученето е важна защото се учим цял живот и ако ученето е досаден и омразен процес, който го свързваме с трудни и непосилни задачи или знания, които не са ни интересни – това няма да се случва, следователно няма да израстваме като личности и да се развиваме в обществото.

Нека всеки сам направи своите изводи. Аз ще споделя моя опит от преживяното.

Без тази стъпка няма как да стартира каквото и да било учене. Тя е основата, така да се каже изграждаме точките в мозъка си, които в последствие ще свържем с невронни връзки и така ще се получи цялостен завършен процес на трупане на знания.

Практиката е много важна част от ученето и най-вече от запомнянето. Учебните материали задължително трябва да предоставят възможност за достатъчно практически занимания, преди да се премине към следващото ниво на излагане на информация.

Според Едгар Дейл и създадената от него пирамида за учене:

  • Усвояваме 10% от това ,което четем
  • Усвояваме 20% от това, което слушаме (думи, преподаден урок, филм и др)
  • Усвояваме 30% от това, което гледаме под формата на снимки, таблици, сбита информация
  • Усвояваме 50% от това, което чуваме и виждаме – демонстрации, правене на нещо пред нас
  • Усвояваме 70% от това, което казваме под формата на презентации, участие в обсъждания
  • Усвояваме 90% от това, което правим – участие в реална работа, използвайки придобитите знания и умения.

Слушането на учител, който преподава или четенето на материал по дадена тематика са най-малко ефективни в научаването на нови неща.

Повече може да научите в статията:

Възможност да повторим, това което не сме запомнили, но ни трябва. Свързано е с възможността да се връщаме към основните знания. Много полезно е, ако имаме възможност да използваме таблици и графики, така че лесно да намираме, това което ни трябва – т.н систематизирана информация, която с един поглед да ни дава видимост към широк спектър от знания по дадената тема – сбито, ясно и подредено

Използване на натрупаните знания и умения в момент, в който ни потрябват – на по-късен момент от момента на учене. Учим нещо ново, но за целта ни трябва знание, което сме придобили на по-ранен етап, което е складирано в мозъка ни и в този момент изграждаме невронна връзка между двете знания. Ако старото знание липсва, то тази невронна връзка няма да може да се изгради, т.е новото знание няма да го разберем, защото ни липсва предишното.

В този етап е важно да се отбележи, че трябва да знаем от къде да започнем. Кое е първото нещо, което да направим, така че процесът да тръгне. Натрупали сме информация, но е важно да е посочен стартовият момент – като ориентир и към него да добавяне всичко друго.

Първите практически резултати не са това, което трябва да бъдат, но са опит. Тук е важно да не получаваме критики, които да ни откажат от последващи действия за развитие на уменията ни. Това се отнася най-вече до децата, защото те още нямат изградена представа за себе си и своите умения, а се водят от мнението на околните. Когато са подкрепяни, това им дава увереност да продължат и усещане, че са добри в това, което правят, нищо че то не е със задоволителен резултат. Опитът и практическите занимания ще направят резултата перфектен, а не критиката.

Много е важно, степента на трудност да е градивна – да започнем с най-лесната степен (лесните фундаментални знания) и постепенно да надграждаме тази трудност. Изпуснем ли основата – ами без основи няма здрава къща.

Това са нещата, които забелязах, че са полезни при моето активно учене. Ако учите нови неща ще откриете сходства. Това е и начинът, по който и децата учат, защото е заложен в природата им.

Подробности ще разберете в статията:

И така да опиша процеса на моето учене, с оглед на практическото изложение на написаното по-горе.

Започнах с трупане на всякаква информация по темата – прочетох книгата, изгледах десетина видеа, изчетох всички публикации в социалната мрежа на авторката и се абонирах за имейли, където тя споделя периодично нова информация.

Няколко пъти се връщах към различни статии в книгата, за да си припомням информация, за да мога да направя смислените връзки с друга информация.

Събрах и принтирах таблици и графики, които с един поглед ми дават нужната информация.

Авторката беше подготвила информация с това от къде да се започне, което ми беше много полезно, защото умът ми се въртеше, около цялата придобита информация, но не можеше да разбере къде е началото на всичко това. От къде да започна да прилагам натрупаните знания.

Първият ми практически опит – рецепта, беше плачевен, но за мен беше ценен и ми даде добри насоки за промяна и развитие. Сега започнах да надграждам всичко научено в реалния си живот и да виждам резултатите от всичко научено, а това което не ми харесва го променям. Нещата, които не съм запомнила знам къде да ги намеря и използвам, като след използването им те остават за трайно в паметта ми.

След всичко това съм готова да продължа сама в развитието на темата. Да, ползвам информацията от авторката, но добавям и много нови неща – рецепти от други автори, които преработвам към метода, измислям мои такива, променям начина на пазаруване и готвене и др.

Беше ми интересно да наблюдавам себе си в процеса на ученето на нещо съвсем ново и непознато за мен. Свързвайки наблюденията си със статиите за активното учене, разбрах, че информацията е важна, приложима и полезна.

Сега мога да кажа, че съм усвоила метода за здравословно хранене и мога свободно да го използвам в реалния си живот и той да ми носи позитиви и израстване в живота.

Надявам се днешната статия да дава яснота, защо всичко написано за активно учене е важно и как може да го използвате и прилагате.