3 години4 години5 годиниРазвитиеСетиваФина моторика

Есенни игри за сетивата (с природни материали)

Есента е чудесен сезон за сетивни игри, защото е пълна с изобилие от листа, плодове и зеленчуци, клечици, кестени и др. Времето захладнява и това дава възможност за повече игри на закрито. В днешната статия ще опиша как да си направите интересни, забавни и развиващи игри със сетивни материали, които може да съберете с детето, докато се разхождате в парка.

Ще са ви нужни всякакви есенни чудесийки, като листа в различни цветове, кестени, жълъди, пръчици (стига да няма опасност за детето да се нарани с тях), камъчета, цветя и тревички. Може да добавите орехи с черупка и лешници. Листата от зелето, също може да отделите за игра.

Всичко изброено са естествени материи, които имат своята структура – гладка или грапава. Имат мекота/твърдост, имат мирис, имат различен цвят. Всичко това оказва влияние върху сетивата на човек, особено на децата.

Ще цитирам малко полезна информация от Уикипедия:

„Сетиво е всяка от шестте способности, които позволяват на човека и голяма част от другите живи същества да възприемат околната среда и да общуват: зрение, слух, обоняние, вкус, осезание и равновесие. Тъй като усещането за равновесие е добавено впоследствие, все още много често се говори за пет сетива.

Допълнително като за сетива се говори и за усещането за болка или за топлина/студ.

Сетивата са се развили в различна степен при хората и при другите живи същества. Информацията от сетивата се предава и разбира от специални сензорни клетки (рецептори).“

Когато се раждаме ние имаме развити част от сетивата, друга трябва да събудим, а трети трябва да поддържаме, за да не изчезне чувствителността. Новородените са много чувствителни на допир, но трябва да развият зрението и слуха. Равновесието пък се развива на по-късен етап, когато детето започне да се изправя и прохожда. Обонянието е нещо, което трябва да поддържаме, за да не изчезне усещането в процеса на растеж на детето.

Чувствителността на допир към различни материи също е важна. Има деца, за които пипането на определени повърхности е неприемлива, като стиропор.

Сетивността е много важна за човека. Тя е свързана с това как възприемаме света около нас – нещата, които виждаме, докосваме, помирисваме, опитваме и т.н. Важно е сетивата да са развити, за да може информацията, която рецепторите предават на ума да е правилна.

Да преминем към есенните игри с материали от природата, които ще помогнат на детето да развие своята сетивност.

Всички природни материали събрани от парка, градината или двора, сложете в подходяща кутия – пластмасова, картонена или каквато имате. Добавете любими играчки на детето, като фигурки лего, фигурки с животни, кукли, колички, кофички лопатки и др. Може да добавите и дървени блокчета, части от пъзел, които детето да намира в листата и да подрежда извън кутията, различни букви, форми и числа.

Идеята е детето да взаимодейства с материалите в кутията – да ги пипа, разбърква, мачка, пресипва и т.н Важен е допира на ръцете с тези природни предмети, важно е очите да виждат естествените цветове, нослето да помирисва дъха на есен, слуха да чува шума на листата, потракването на камъчетата или шума, които се създава при пресипване на кестени от една чашка в друга.

Не обръщайте внимание на разхвърлянето на предметите, по-важна е сетивната игра. След играта детето ще събере всичко обратно в кутията, така ще се научи на чистота и подреденост.

Природните материали предлагат и разнообразие – от една страна могат да се комбинират с различни играчки и образователни материали, от друга могат да се комбинират по различен начин. Един ден ще сложите в кутията листа и кестени, друг ден ще бъдат камъчета, орехи и жълъди. Комбинациите зависят от вас.

Основното е да има естествени материали и предмети, с които детето да играе. Като деца имахме измислени кухни, в които приготвяхме вкусни ястия от камъчета и листа, правехме си магазини с пари от листенца от цветя, готвехме за куклите вкусни манджи от природни материали. Игрите с есенни чудеса са толкова разнообразни, колкото е развихрено въображението ни.

А докато играят, децата ще развиват сетивата си и ще научават за света около тях, чрез допир и мирис, ще развиват своята чувствителност към природните цветове и ще опознаят и обикнат естествените предмети, които са навсякъде около нас.

Прилагам клипчета с интересни сетивни игри и как да приложите написаното в ежедневните игри на детето си.

Разгледайте още:

Игри и полезна информация за сетивата

Сетивни кутии

Игри и занимания на тема: Есен

Сетивни играчки