МонтесориМонтесори табличкиРазвитиеСтатии

Как да си направим кът за развиващи игри

Имате ли си местенце в къщи, за развиващи игри?

 

Това е място – част от стая, етажерка, полица и т.н, където през определен период от време да подреждате игри, играчки и занимания с образователна цел. Периодът е най-удачно да е веднъж седмично. Примерно в понеделник сутрин, аранжирате образователните материали, които сте решили детето да използва през седмицата.

Материалите може да са за научаване на нещо конкретно – цветове, геометрични форми, определена цифра или буква. Може да са за затвърждаване и упражняване на вече научено нещо. Или да са за конкретна развиваща дейност – развитие на фината моторика, развитие на мисленето, занимания от практичния живот – сипване на вода в чаша, рязане на банан, подреждане на прибори на масата и др.

 

https://www.instagram.com/p/Bs2nEaVhygP/

Мястото за развиващи игри позволява да използвате различни играчки за различни дейности, т.н ротация на играчки.

Например, ако детето е усвоило подреждането на пъзел с дръжки, същият може да използвате за друг тип игри.

Вариант 1:
Увивате частите на пъзела във фолио. Задачата на детето е да махне фолиото от всички части и след това да ги подреди върху основата на пъзела. Заниманието е за развитие на фината моторика.

 

Вариант 2:
Сетивна кутия – за основа слагате произволен сетивен материал – боб, оцветен ориз, кинетичен пясък, цветни камъчета. Добавяте частите на пъзела, цифри и строителни блокчета. Основата на пъзела слагате до кутията. Детето ще си играе по свободен начин с нещата в кутията. Идеята е да стимулира сетивата си, което е много важно в ранна детска възраст. Единствената задача извън свободната игра ще бъде да намери всички части на пъзела и да ги подреди върху основата.
Със строителните блокчета може да строи различни неща и след това да слага частите от пъзела към тях. Свободната игра позволява на детето да развие фантазията си и креативността.

 

https://www.instagram.com/p/BpDNcrDHgY4/

Мастото за развиващи игри ще научи детето на ред и самостоятелност. Ред, защото ще изисквате от него след като играе с една играчка, да я върне на мястото й, за да може пак да я вземе и да играе с нея, когато поиска. Взимането и връщането от едно и също място възпитава в детето усет за ред и подредба.
Самостоятелност се възпитава от факта, че детето ще е свободно да избира игра, която на него му харесва. Ще изрази свободната си воля. В понеделник може да иска да играе с конструктор, във вторник може да подрежда цифри, в сряда ще рисува. Решението е негово и когато материалите са пред него, той ще има контакт с развиващи игри, които да го образоват докато играе. Ако родител предложи конкретно занимание на детето, но то в този момент не иска да прави това – процесът ще е труден и за двете страни.

 

С кътчето за развиващи игри, детето постепенно ще се научи да се занимава само. Когато родителят му е зает, то ще знае, къде да отиде, за да си намери интересно занимание и да не скучае.

 

https://www.instagram.com/p/Bu5YP-Hhk98/

Когато подреждате за първи път такова място е хубаво да сложите дейности, които са любими на детето, за да привлечете вниманието му и да му покажете, че това местенце е забавно и интересно. На това място детето ще е водещо – то ще си избира заниманията, то ще определя темпото на игра, то ще решава дали днес да играе с една играчка или с всички играчки. Може да има ден, в който изобщо да не играе там. Задачата на родителя е да подрежда материалите и да показва, кое за какво се използва.

 

https://www.instagram.com/p/BsLmaySnSUH/

В мястото за развиващи игри задължително слагайте книжки, които детето да разглежда или да Ви носи да му четете. Това ще възпита любов към книгите. Сменяйте периодично книжките и добавяйте такива, които са свързани с останалите занимания. Ако сте сложили картинки за оцветяване с любим герой, то сложете и книжка за четене с този герой.

Надявам се, че със снимките към текста ще може да добиете представа за полезността на едно такова място в къщи. Местенце подредено с любов за вашето дете. То със сигурност ще усети това.