ВъзпитаниеОсъзнато родителствоСтатии

Децата и играчките под елхата в детската градина

В днешната статия ще обърна внимание на нещо много важно за детската психика и това, което ще остане, като усещане в децата от празниците. Нещо, което не можем да видим, но можем да усетим. Нещо, което ще остане, като усещане в децата и то трябва да е правилното.

Предстоят празниците, на които децата получават най-много подаръци, те са най-чаканият момент от годината и най-вълнуващият за тях. В тези дни малчуганите са в очакване и внимание, дали ще получат, това което искат, дали са слушали достатъчно, за да им се изпълнят желанията и дали добрият старец ще ги изненада с нещо голямо и хубаво.

Това е видимата, материалната страна на празника, но има още една страна, която не се вижда, но ние като възрастни – родители и учители, трябва да осъзнаем и направим последствията да бъдат положителни за малките човечета.

Статията е за подаръците под елхата в детската градина.

Защо „В детската градина“?

Защото ще обърна внимание на взаимоотношенията на децата в даден колектив. В случая средата и хората, с които прекарва голяма част от деня и с които изгражда социални навици и умения.

Когато сме сред други хора, за нас, като личности е важно – как се представяме, как ни приемат, дали изпъкваме, имаме ли значение за този колектив, вписваме ли се и т.н

Това са неща, които децата не осъзнават, но усещанията – приятни и неприятни, остават в тях и изграждат представата им за самите тях, като част от колектив, група, общност.

Когато пораснат, тези усещания ще оказват влияние при представянето им сред хора – малък колектив или голям. Усещанията се натрупват, те не се получават само от една случка или събитие. Но има случки, които оказват много по-голямо влияние върху нашата психика, от други.

Получаването на подаръци е много важно за децата – нещо чакано, нещо значимо, нещо, което е от значение. Следователно усещането от него е значимо, важно и ще остави отпечатък върху детето – емоционален отпечатък.

Когато подготвяме подарък за коледния празник в детската градина се проиграват два сценария:

  • Избираме нещо, което да бъде подарено. На подаръка в детската градина не отдаваме, толкова голямо значение или просто не сме имали време да изберем подходящ такъв.

или

  • Избираме нещо, което детето иска, което ще очаква, което ще го зарадва. Може би нещо голямо, което ще открои детето от останалите (това е несъзнателно действие, породено от любовта към мъничето).

И двата описани варианта са неблагоприятни за детето и неговата психика. В първия, защото ще остане с впечатлението, че не се откроява в колектива, че получава нещо, което не е искало и за него няма стойност. Че неговото приятелче, е щастливо от подаръка, а той/тя – не. Да, получило е подарък, но не този, които е искал.

Във втория случай – подхранваме егоистичната страна на характера на малкото човече. Изграждаме фалшива преценка, че то е значимо. Усещането, че сме значими трябва да идва от нашите умения, знания и способности, а не от сравняването ни с хората около нас.

Всичко това се случва несъзнателно, това са просто усещания и процеси вътре в детето, но всичко, което се случва в детска възраст, остава вътре в нас и оказва влияние върху живота ни като възрастни.

Правилният подход в описаната ситуация е децата да получат еднакви подаръци или подаръци до определена цена и еднаква тематика. Все пак не може коледно тържество без подаръци. Подаръкът може да бъде образователен, творчески комплект, конструктор, книжка или ролева играчка.

Още по-правилно е подаръкът да бъде предварително обсъден в детската група. Нека децата да вземат участие в избирането му. Изборът да бъде не конкретен подарък, а тематиката – книжка, играчка, комплект „Направи си сам“ или нещо друго.

Участието на децата в избора, ще възпита в тях правилно поведение в колектив – всички са важни, трябва да се съобразя с желанията и на останалите, мога да изкажа свободно своето мнение и то ще бъде прието и обсъдено, важен съм за колектива, чувствам се добре и съм приет от приятелите си.

Написаното в статията има за цел да обърне внимание на родителите/учителите, върху правилното възпитание на полезни навици у децата по отношение на участието им в група/колектив/социална структура и правилно отношение на децата помежду им и към самите тях, като личности.

Нека празниците оставят своя правилен отпечатък върху децата, върху тяхното самочувствие и психика.