1 година2 годиниБебетаКраснописПисанеРазвитиеСтатииФина моторика

Основите на краснописа се поставят в бебешка възраст

Предполагам всички знаят, че добрият почерк е тясно свързан с добрата фина моторика, която тренира прецизните движения на пръстите на ръцете. За краснописа основополагащи са две неща:

 

* Правилно да държим химикалката с три пръста
* Да пишем с пръстите, а не с цялата ръка, т.е ръката ни да е опряна на масата, а писането да се извършва от пръстите.

 

Основите и на двете се поставят в бебешка възраст.

Тогава започва оформянето на захвата – първо с цяла ръка, след това с палец и показалец.

 

 

Вторият аспект е свързан със стабилността на раменете. Много е важно детето да е с опряни ръце на масата и да пише, като движи пръстите си. В противен случай ръката бързо се изморява и изписаните линии са криви.

Ето защо в бебешка възраст трябва да насърчаваме седенето по корем и пълзенето.

 

 

Тази поза е полезна за задържането на главичката изправена и за издържливостта на ръцете. Предоставяйте на бебето различни занимания в тази поза.

Ако сте пропуснали този момент в бебешка възраст, трябва да приложите занимания за натоварване на ръцете. Когато детето започне да оцветява/пише (възраст 2+ години) и забележите, че го прави с цяла ръка, т.е държи ръката във вуздуха, вместо да е опряна на масата, то трябва веднага да вземете мерки.

Насърчавайте детето да работи с ръцете си, докато е по корем. В тази поза може да оцветява, сглобява констуктор, пише, играе настолни игри или да реди пъзели. Целта е да заякнат мускулите на ръцете му и най-вече да свикне да работи с пръстите си.

Насърчавайте дейности, които изискват натоварване на ръцете, като пълзене, пълзене през тунел, пълзене под мебели, имитиране на походката на куче и др.