РазвитиеСтатии

Губим уменията, които не практикуваме

Уменията се изграждат, не се раждаме с тях. Те се развиват с практика. Тя обаче не е само за изграждане на уменията ни, но и за поддържането на вече изградените такива.

Уменията, които вече сме изградили, могат да избледнеят с времето. Поради неизползване и пренебрегване мозъкът ни може да започне да забравя дори най-добре тренираните умения, ако изкараме дълъг период от време, без да ги използваме. Това не се случва за една нощ, но практикуването – дори от време на време, може да предотврати загубата.

Животът е плуване срещу течението – ако не полагаме постоянно усилия да напредваме, ще бъдем пометени назад.

Има толкова много умения, които да практикуваме, така че може да направим избор да оставим дадено умение да отмре. Но, ако искаме да запазим способността си да свирим на даден инструмент, да правим дадени тренировки или да говорим чужд език, то ще трябва да продължим да практикуваме дори когато не е необходимо.

Започваме да губим дадено умение веднага щом спрем да го практикуваме. Никога не изчезва напълно, но колкото по-дълъг е периодът между практиките, толкова по-трудно е да продължим оттам, откъдето сме спрели. Умение, което искаме да запазите свежо и дори да подобрим, трябва да практикуваме всеки ден или на определен период от време.

Технологичните времена, в които живеем са предпоставка за загубата на умения, които нашите родители, баби и дядовци са използвали.

Заради технологиите и съвременните удобства губим умения като писане, правопис, краснопис, смятане наум, запомняне на телефонни номера, ръчно пране на дрехи, шиене, плетене, приготвяне на домашни храни и зимнина и други. В интернет съществува списък с над 100 умения, които са вече изгубени. Едни от тях не е нужно да имаме в съвременния свят, но други са все още нужни и е добре да ги предадем и на децата си.

В днешната статия ще се спра на уменията, които възрастните считат за отживелица, но за децата и преминаването им през училищните години, ще са им нужни – писане, правопис, краснопис, рязане или т.н училищни умения. Това са умения, които изискват развита сръчност на ръцете.

В живота на възрастните много умения са заменени с използването на технологии, които ни помагат в забързаното и натоварено ежедневие, но на децата им предстоят няколко години учене в училище и умения като писане, правопис, творчески умения и т.н, ще са им нужни. Ето защо още от ранна детска възраст трябва да се помисли за развитието на фината моторика, сръчността и различни ръчни способности.

Твърдението, че когато едно умение не се практикува – се губи, е вярно и се подкрепя от научни изследвания и наблюдения в различни области.

  • Забравяне на информация: Психологически изследвания показват, че ако не използваме информацията, която сме научили, с времето я забравяме. Това е особено валидно за фактологична информация и академични знания.
  • Намаляване на моторните умения: Моторните умения, като свирене на музикален инструмент, спортни умения или писане, също се влошават, ако не се практикуват редовно. Мускулната памет и координацията намаляват с времето без практика.
  • Изследвания и наблюдения: Научни изследвания показват, че уменията, които изискват когнитивни и моторни способности, намаляват при липса на практика. Например, пилоти, хирурзи и други професионалисти трябва редовно да практикуват своите умения, за да ги поддържат на високо ниво.

Някои умения могат да бъдат възстановени по-бързо след повторна практика. Ефектът от загубата на способности зависи от сложността на умението, колко дълго е било практикувано преди това, и от индивида.

Това умение се използва през всички училищни години, но развитието му започва в детската градина.

  • На 3 годишна възраст децата са готови да започнат с развитие на фината моторика, която подготвя ръката за писането.
  • На 4 години децата са готови за развитие на графоматориката или т.н. фина моторика за писането.
  • На 5-6 години детето е готово да започне с подготовката за писането.

Подробности ще намерите в статията.

В магазин Умея ще намерите материали за развитие на умението за писане и упражнения за практикуването му