5 години6 годиниГрафомоторикаКраснописОбучениеПисанеПисане по контурПодготовка за училищеРазвитиеСтатииУченициФина моторика

Графични умения

Графичните умения са част от фината моторика и се препоръчва да започнат да се развиват след 5-6 годишна възраст. Тези умения са необходими за успешното справяне в училище.

Ако детето се е занимавало с графомоторика преди да тръгне на училище, стресът и натоварването в първи клас ще са по-леки.

Моторното развитие е тясно свързано с развитието на мозъка на детето и е индикатор за формиране на централната нервна система. Преди започване на училище, оформените двигателни умения на ръката и ловкостта на пръстите на бъдещия ученик, не само отразяват неговото психомоторно развитие, но се превръщат в абсолютно необходимо условие за успеха в обучението. Затова при подготовката на бъдещия ученик е важно родителите правилно да преценят нивото на развитие на графомоторните умения.

Ето списък с графични умения, нужни на детето, за да се справи успешно с училищните задачи:

Оцветяване – в предучилищна възраст детето трябва да може да оцветява картинки с тънък контур, много елементи, дребни детайли и без да излиза от очертанията.

Писане по контур – специални задачи за повтаряне по пунктир, чиято цел е да тренират ръката да следва зададените линии. По този начин се създава мускулна памет и се тренират фините движения на ръката.

Прекопиране – познато занимание от нашето детство, което в днешно време не се използва, но е много полезно за детското развитие. Върху цветна или черно бяла картинка се поставя тънък бял лист. Задачата на детето е да прекопира очертанията на картинката от долния лист.

Щриховка – или запълване на средата на картинка с линии. Подобна задача за възрастен е лесна, но за деца в предучилищна възраст е много прецизна и фина задача. Изисква се предварителна тренираност на ръката и добре развита фина моторика.

Дорисуване – картинка, с липсващи части от контура, които трябва да се дорисуват и тя да се оцвети.

Писане по зададен шаблон – линия или група от линии, които детето трябва да повтори.

Ако детето се затруднява с някоя от изброените дейности, време е да започнете да тренирате пръстчетата.