1 година2 години3 годиниБебетаГоворене / Говорен апаратРазвитиеСтатии

Правилна реч – Защо?

Речта при децата се формира в процеса на общуване с възрастните. Развитието на граматически правилна, лексикално богата и фонетично ясна реч е една от най-важните задачи в първите години от живота на всяко дете. Развитието на речта е свързано с цялостното развитие и по-специално с интелекта на мъника.

Ето защо е важно да се погрижите за своевременното развитие на детската реч, да обръщате внимание на нейната чистота и коректност. Голяма част от знанията, които един човек получава са, чрез речта. Колкото по-богата и по-правилна е тя, толкова по-добре изразяваме мислите си, толкова по-добри са възможностите ни за интелектуално развитие.

Особено важно е правилното произнасяне на звуците и думите, по време на формиране на речта. Писмената реч се формира на базата на устната и неправилното произношение, може да доведе до проблеми в училище.

Така че всеки родител е длъжен да съблюдава за правилното развитие на речта и да помага на детето да се отърве от всички недостатъци в речта, още преди да започне училище.

Следните съвети ще са Ви от полза:

Никога не упреквайте детето за неправилно произнесена дума

Не имитирайте грешната му реч, без значение, колко сладка и симпатична е тя

Когато коригирате, никога не произнасяйте грешната дума, а само правилната

Корекциите изискват време, за да могат правилните звуци да влязат в речта

Бъдете търпеливи, когато помагате на детето да изгради правилни говорни навици

Консултацията с логопед ще е във Ваша полза. Той може да прецени, какви занимания и упражнения ще са полезни за Вашето дете.

Източник: https://www.instagram.com/p/Bzlg6X_nXfi/