РазвитиеСтатииФина моторика

Няколко лесни и занимателни игри, които ще подобрят двигателните умения на детето ти

Има много дейности, които можете да правите с детето си, за да му помогнете да развие своята фина и груба моторика.

Много хора не си дават сметка, как тези умения засягат едно дете. Развитието на двигателните умения им позволява да работят по-добре в други по-академични и спортни дейности.

 

Фина моторика

Фина моторика са тези умения, които ни позволяват да работим с малки, фини обекти и да пишем. Опитайте тези прости игри, за да развиете фините двигателни умения на датето си.

drawing
рисуване

Рисуване

Старайте се да редувате големи, дебели четки и по-малки, по-фини четки. Колкото по-малка е четката, толкова по-голям контрол упражнява ръката.

Също така може да опитате рисуване с памучен тампон или гъба. Това позволява детето да тренира клещовидния захват с три пръста, който е необходим, за да се научи да пише.

puzzle
пъзели

Пъзели

Те са изключително полезни – подобряват моториката на ръката, стимулират вниманието,развиват въображението, любопитството и мисълта. Вече на пазара могат да се намерят и подходящи пъзели за деца над 1 годинка, като те трябва да са с по-големи и по-дебели парчета, и да са лесни за хващане.

Много е важен избора на първия пъзел.

пластилин
пластилин

Пластилин / глина

Малко известна у нас е ролята на игрите с пластилин. От една страна те развиват въображението и артистичните заложби, от друга страна пластилина и глината влияят върху силата и координацията на ръцете им.

Първоначално използвайте по-мек пластилин, домашно направен или глина.

разане с ножица
рязане с ножица

Рязане с ножица

Тук е важно да се отбележи избора на подходяща ножица. На пазара има ножици с заоблени краища, които ще предпазят детето от нараняване. Предложете на малкото човече няколко стари списания и го оставете да твори. Уверявам Ви, че това занимание е изключително приятно за децата.

Рязането изисква много координация.

Ако все пак боравенето с ножица Ви притеснява, олекотен вариант е късането на хартия.

низане
низане

Низане

Нужни са Ви няколко дървени топчета, мъниста или красиви копчета и конец. Тази дейност изисква много контрол и сигурна ръка. Перфектна практика за развитие на двигателните умения.

 

канструктори
конструктори

Конструктори

Започва се с големи строителни блокчета и постепенно се преминава към по-малките. Бъдете внимателни да не въведете конструктори с малки части прекалено рано – това само ще разочарова и откаже детето.

 

Груби моторни умения

Към грубите моторни умения спадат бягане, скачане, подскачане, игра с топка и т.н. Те изискват баланс и координация. Опитайте с някои от тези дейности.

Тичане

Измислете игри, които изискват бързо тичане. Те са чудесни за насърчаване на развитието на двигателната координация .

Катерене

Разходете се в парка и оставете децата на воля да се катерят на катерушки и др. подобни. Катеренето е  вродена характеристика на децата.

Подскачане

Всяка игра, в която се изисква подскачане (като дама например) развива някакъв баланс.

Игра с топка

Ритане, търкаляне или хлърляне. Всичко това развива моториката и изисква единствено топка и подходящ терен.

Федербал

Това е трудна за овладяване от децата игра, но е изключително забавна. Изберете подходяща детска хилка и мека топка или перце.