МонтесориРазвитиеСтатии

Монтесори подготвена среда

montessori materials

В обучението по системата Монтесори, централно място се отделя на т.н. подготвена среда. Вместо информацията да се предава от учител на ученик, учителят е този, който подготвя подходяща учебна среда, в която се поставя детето. Основната задача на възрастния е да подготви и поддържа околна среда, чрез добре обмислено въвеждане на книги, материали, проекти и уроци, които да подхранват любопитството и креативността на детето.

Монтесори стаите са подредени в зависимост от предметната област – математика, език, готвене, чистене, изкуство, ъгъл за четене и т.н. – децата винаги са свободни да се  движат из стаята. Няма ограничения за колко време едно дете може да се занимава с дадено нещо, което само е избрало.

От раждането до 6 годишна възраст, детето се учи от прекия си контакт с околната среда. Чрез сетивата си, то буквално поглъща, това което го заобикаля. Играчките и материалите в дома и училището, за този период на развитие, трябва да бъдат с най-добро качество и от естествени материали – дърво, стъкло и порцелан.

Дацата на възраст от 3 до 6 години, често предпочитат да играят на пода, вместо на маса. За целта се използва килим или парче от килим, които след това могат да бъдат навити и прибрани до следващото използване. По този начин се очертава работното пространство.

В класната стая или в къщи всички играчки, книги и материали са добре подредени в кутии с капак, плетени кошници, дървени кутии или чекмеджета. Всичко е групирано в съответствие с предмета – език, математика, география, история, музика, изкуство. Всеки обект има специално място, така че всяко дете знае къде да го намери, когато му потрябва.

Масите и столовете са съобразени с височината на децата.

 

Подготвена монтесори среда в къщи.

Има две важни неща, които трябва да се спазват при организирането на средата в дома на детето.

1. Да има място във всяка стая за вещите на детето. От входната врата – столче за да седне и да се събуе/обуе, подходяща по височина закачалка и място, където да си постави обувките. В хола място за книгите и играчките на детето, атрактивно и спретнато подредени. Трябва да се помисли за материали и пособия за всяка една дейност на детето и аранжиране на средата, за да може малкото човече да се включи в живота на дома и да се чувства самостоятелно.

2. Да не се слагат прекалено много играчки и книги наведнъж. На видно място да бъдат само тези, които детето използва в момента. Книгите и играчките, които не са използвани напоследък се отстраняват и прибират за извество време.

 

Дете, което расте в подредена среда – в училище и у дома – и се учи да избира от няколко полезни неща, вместо да пилотира измежду неизползвани играчки, книги и дрехи, ще бъде подпомогнато в създаването на много добри работни навици, концентрация и по-ясен, подреден и спокоен ум.