3 години4 години5 години6 годиниПластилинРазвитиеФина моторика

Гимнастика за пръстчета с пластилин

Гимнастиката за пръстчета с пластилин, подпомага фината моторика. От една страна раздвижва пръстите, от друга повлиява тактилните усещания. А както вече знаем – сетивните игри са основата за развитието на много процеси в човешкия организъм, включително и финните движения.

Пластилинът тренира силата на пръстите, раздвижва ги и ги масажира. Благоприятства фината моторика и сетивните усещания.

Добре е поне 1-2 пъти седмично детето да има занимания с пластилин или поне гимнастика за пръстчета с пластилин. Комбинирайте масажните игри със заниманията за писане в ранна детска възраст. Така ръката след писането, ще може да се отпусне и мускулите да релаксират.

Видовете развиващи дейности с пластилин са:

Мачкане на пластилина за сила на пръстчетата и координация между ръцете

Оформяне на фитилчета за масажиране на пръстите и ръката

Натискане на пластилина, последователно с всички пръстчета. Заниманието е за украпване и трениране на силата на пръстите. Особено подходящо е за безименния пръст и кутрето, които се използват по-рядко и които са по-слаби от останалите три пръста.

За всички тези дейности използвайте мек пластилин в тубички. Пластилинът на ленти е много твърд и по скоро ще откаже детето от занимания с него, отколкото да е полезен.

Нагледно представяне на написаното:

източник: https://www.instagram.com/p/B4ysUoxBzpl
източник: https://www.instagram.com/p/B4ysUoxBzpl/

Заниманията са подходящи и за деца със СОП.

Информацията от статията може да се прилага и от специалисти занимаващи се с деца – учители, логопеди, ресурсни учители и т.н

Заниманията с пластилин са препоръчителни да се прилагат в къщи и в детската градина. Забавни са за децата и са полезни за тяхното развитие.

Разгледайте и другите игри с пластилин в категарията Пластилин . Качествен, мек и нетоксичен пластилин може да закупите от магазин Умея – пластилин