4 години5 години6 годиниМатематикаМонтесориОбучение

Първи стъпки в математиката. Събиране, чрез броене

Едни по-различни задачи за смятане – събиране, чрез броене. И защото са различни и липсва стандартното изписване на уравненията, ще са приемливи за децата. Идеята е да не се стресират от това, че имат задачи пред себе си. Това са просто клетки с точки, които трябва да се преброят, но от друга страна връзките в мозъчетата им работят и създават математически зависимости, които ще им бъдат полезни в решаването на задачи.

Очите виждат и възприемата бройката. Мозъкът обработва информацията и прави нужните връзки, като създава математически модели на мислене. Математиката е абстрактна наука. Когато се събират числа, детето вижда числото и съответно трябва да го свърже с бройката. Когато на мъника се даде бройката, то вижда видимата страна на това, което събира. Така се създават нужните модели в мозъка, които ще бъдат използвани в училище, когато се решават по-сложни задачи.

Визуалната математика е много полезна и за деца, които срещат трудности със смятането. Тя ще им позволи да усвоят основните модели и след това да преминат към по-сложните.

Задачките са за събиране до 20 и са за деца в предучилищна възраст. Няма уравнения, няма стрес, няма притеснения от това, че могат да не се справят. Тук има познато за тях действие – броене и записване на числото в празното поле.

Ето и самите работни листа.

Лист 1 е с броене до 10. Задачите са 30 на брой, но листа може да бъде изрязан на три колони и така децата ще решават 10 задачи, което е подходящо за начинаещи в събирането:

Работният лист включва всички комбинации между числата от 0 до 5 и броене до 10.

Лист 2 и 3 са с броене до 20. Всеки лист има по 12 задачи:

Още по темата:

Математика

Визуална математика

Играчки с математическа насоченост