2 години3 години4 годиниНа пазарРазвитиеФина моторика

Забавни игри с магнитни играчки

Децата обожават да играят с магнити. Харесва им начина, по който прилепват към металните повърхности. А малките деца на възраст 2-3 годинки ги намират за забавни, така че родителите/учителите могат да ги използват за развиващи и образователни игри.

Днес ще споделя няколко игри, които се надявам и на вас да се сторят интересни и подходящи за децата Ви. Разгледайте всички снимки. Към един линк има по няколко снимки, а към първия има и клипче.

Линк 1: Учене и разпознаване на животните. Съпоставяне на картинката с нейния контур. Разпознаване на цветове. На бял лист са очертани контурите на магнитите, като са спазени и цветовете. Двата листа и магнитите са залепени на метална повърхност – хладилник.

Линк 2: Сортиране по цвят. Магнитите сe подреждат според цвета. Може да се направи и друг вид сортиране, според това с какви магнити разполагате.

Линк 3: Букви и числа. Игрите са за разпознаване на числата и буквите. Не е нужно детето да ги знае, просто да ги разпознава, като символи. А за деца, които учат буквите може да се комбинират магнити с животни и букви и да се направи игра за първа буква – до всяко магнитче с животно се слага първата му буква. Аналогично с магнитите с числа – до всяка цифра се слагат толкова магнити, колкото е количеството й.

Линк 4: Сетивна кутия с магнитен риболов. В ранна детска възраст е добре да се комбинират сетивни игри с игри за фина моторика, защото развитието на сетивата подпомага моторното развитие. За основа на кутията е използван оцветен ориз, но може да се използват и други материали, като кинетичен пясък, боб, грис, лешници и т.н Към тях се добавя магнитен риболов, различни лъжички и купички за сипване и пресипване. След това оставяте детето да си играе.

Магнити за игра може да закупите от магазин Умея