Арт заниманияРазвитиеСтатии

Как арт заниманията влияят върху детското развитие

 

img1060246За всички деца изкуството е забавление и игра. Но не само!

Чрез него децата научават много за света около тях. Получават умения, които ще им бъдат полезни в живота, без дори да подозират за това.

 

Защо са полезни арт заниманията?

 

Подобряват фината моторика

Рязане с ножица, прегъване на хартия, лепене, моделиране с пластилин и глина, рисуване с боички, флумастери и моливи и много други, влияят върху двигателните умения на ръката.

 

Развиват умението за решаване на проблеми

Когато детето твори – рисува, лепи, изрязва, майстори – то прави избор, решава, какво да използва или какво не.

Дали да нарисува слънцето жълто или зелено?

Дали къщата да бъде кръгла или квадратна?

Тези и много други въпроси, които възникват при работата с творчески материали, ще покажат на малкото човече пътя към взимането на правилното решение.

 

Насърчават себеизразяването

Изкуството е мощен инструмент, който дава на децата възможност да изразят своите мисли и емоции, много преди да могат напълно да се изразяват с думи.

 

Развиват въображението

Възрастта от 3 до 7 години е най-благоприятна за развитие на въображението. Тогава детският ум е най-пластичен и най-възприемчив и така се създават благоприятни условия за появата и ръзвитието на въображението .

 

Развиват креативността

Или с други думи казано развиват способността да се видят нещата в друга необичайна светлина. Използвайте различни отпадъчни материали в творческите занимания на детето, така ще му помогнете да развие своята креативност. Такива могат да бъдат ролките от тоалетна хартия, пластмасови шишета, кутии от храни и обувки, стари вестници и списания, капачки от шишета и много други.

 

Развиват чувството за естетика

Посещавайте заедно изложби на различни художници, изложби на детски творби, музеи и различни нестандартни изложения. Коментирайте и разговаряйте с детето за това, кое е хубаво, красиво и оригинално.

Защо това е така?

Какво според детето е красиво.

Защо това нещо му харесва, а друго не.

Изключително важно е участието на родителите в насърчаването на творческите изяви на малките деца.

Участвайте активно и заедно с детето си в тези занимания. Детето ще черпи от вас много  идеи и това ще развие въображението и ще подхрани творческия му потенциал.

Осигурете всякакви и разнообразни творчески материали.

Покажете на детето как да борави със всеки един материал.

Не изисквайте и не критикувайте детето, а просто го оставете да изрази себе си.

Запишете детето си към център с арт занимания. Това ще бъде едно добро допълнение към творческите игри в къщи. Детето ще научи и изследва различни среди и техники, ще повиши квалификацията си и ще се наслади на свободата да изразява себе си, под ръководството , напътствията и идеите на специалисти в тази област.