3 години4 години5 години6 годиниАпликации и лепенеАрт заниманияВеликденМонтесориОбучениеРазвитиеТворчествоУченициФина моторика

Тематични игри: Пролет

Тематичните игри обединяват различни занимания с обща тема. Могат да се заложат, като еднодневна тема, седмична или дори месечна, като периодично се сменят заниманията в този период.

Темата за пролетта включва в себе си – цветя, градинарство, отглеждане на плодове и зеленчуци, защото те се засаждат през пролетта, пчели, насекоми и др.

Ученето, чрез комбиниране на преподаване и практични занимания свързани с преподаденото, е най-ефективно от гледна точка на запомняне и усвояване на нови умения.

Още може да прочетете тук:

Игрите с обща тематика, могат да съдържат – обучителни материали, практични дейности от реалния живот, тематични книжки, песнички, творчески занимания и др. Играчките в унисон с темата също ще привлекат интереса на мъника – пъзели, низанки, магнитни игри, ролеви играчки и др.

Обучителни материали на тема Пролет
Обучителни материали на тема Цветя
Тематични работни листа – Цветя, Великден и Пчела

Децата учат, докато играят. Играчките са инструмант, с който децата могат да изследват света около тях. Към тематичните пролетни игри, може да добавите няколко вида играчки – мъниста, пъзели, играчки за ролеви игри и сезони. Всяка от тях има своето полезно действие върху детското развитие.

Играчки с тематика „“Градина“

Играчки с плодове и зеленчуци

Детски люлки

Образователни материали на тема „Сезони“

Играчки, които всяко дете има – като конструктори, дървени блокчета, пъзели и др., могат да бъдат допълнени с пролетни нюанси – други играчки или декоративни елементи, и така старата играчка, ще има нов стимул за използване.

Направете ваза от блокчета лего и подредете изкуствени цветя.

Разбъркайте частите на пъзел в кутия с пресни пролетни цветя или тревички. Нека детето разбърква и играе свободно, а след това да открие всички части на пъзела и да го подреди.

Игрите с пясък на открито или закрито са чудесен вариант да развиете сетивата на детето. Малките деца възприемат света, чрез сетивата си. Усещанията при тях са много по-засилени от възрастните и това си има причина. Чрез сетивността мъниците трупат опит, усещания, развиват възприятията си и създават нужните мозъчни връзки, така че умът да може да възприема по-лесно информацията, която вижда, докосва, помирисва и чува. Добавете към пясъка играчка с пролетна тематика или го използвайте да засадите дървени плодове и зеленчуци.

Арт занимания – пролетта дава много възможности за артистично изразяване – оцветяване (с моливи и боички), изрязване, лепене и създаване на всякакви креативни творения. Пластилинът и рисуването с пръсти са чудесни. Може да засадите изкуствени цветя или направени такива от хартия – в почва от пластилин. Така ще украсите стаята, а детето ще се радва на интереса към неговата работа.

Празниците в този период също се включват – Първа пролет, Баба Марта, 8ми март, Великден

Клипчета, от които може да вземете още идеи за игри и занимания

Песнички с пролетна тематика: