Осъзнато родителствоРазвитиеСтатии

Как да направляваме, а не да насилваме детското развитие

Децата са като растенията, изискват поливане, торене и достатъчно светлина, за да растат и да се развиват. Ако дърпаме растението, за да расте по-бързо, има вероятност да изскубнем корените му. Родителите трябва да развиват положително отношение на детето към ученето, като за целта трябва да направят две неща:

Дайте свобода на мъника – да избира, да се справя сам с трудностите и да достига до съответните изводи.

Помагайте деликатно, чрез насочване към правилните действия. И само, когато детето не може само да се справи – му помагайте.

Искайки детето да расте и да се развива по-бързо, някои родители прекомерно стимулират образователния растеж, като не позволяват на любимото си растение да расте със собствено темпо и по свой собствен начин. Когато развитието и обучението се извършват, чрез натиск и принуда, все едно дърпаме растението за стъблото, като при това има опасност да го изскубнем.

Нужно е да се ангажираме и да общуваме с детето, да спазваме етапите на развитие през, които то преминава и темповете, с които се развива. Трябва да се занимаваме с детето, да подхранваме неговите интереси, но не и да го насилваме да учи неща, за които още не е готово. Иначе рискуваме да убием интереса му. Показвайте, че интересите му са важни за вас.

Думи, като „Не пипай“, „Това не е за теб“, „Още си малък за това“, „Не взимай това“, „Спри да правиш това, защото….“ , показват на детето, че родителите му не проявяват интерес и разбиране към нещата, които го вълнуват. Не среща тяхната подкрепа и разбиране, за да продължи да изследва, експериментира, да учи и да се развива.

Обратното, ако родителите показват нови неща и хоризонти. Непрекъснато добавят и разширяват хоризонта на детето, то ще попива знанията и уменията, като гъба. Вие торите почвата, а то расте и се развива със собствени темпове.

Ето и една история за момче на 13 години, което получава награда от международен кункурс по география. Наградата била за изследване на атмосферата. Всичко започнало, когато детето видяло статия в едно списание за облаците и стратосферата. Проявило интерес, а майка му го абонирала за специализираното списание. Заедно започнали да събират информация, да учат и наблюдават интересни явления. В този случай майката се отнесла с разбиране към интересите на сина си. След няколко години, той направил откритие, базирано на тези наблюдения.