2 години3 години4 годиниМонтесориМонтесори табличкиРазвитиеФина моторика

Монтесори таблички 2019-10-14

Нови идеи за игри по системата Монтесори. Тематиката на днешните таблички са кестените и жълъдите, които през есента може свобоно да си съберете и да ги използвате за развиващи и образователни занимания.

Днешните идеи са четири и са ориентирани към развитие на фината моторика, сръчността и координацията на ръката. За хората, които не са запознати със системата Монтесори, сигурно им се струват странни подобни игри, но те са изключително полезни. Това са занимания от т.н серия „Реален живот“ и запознават децата с ежедневни дейности, като сервиране, почистване, сипване и пресипване, избор на дрехи и обличане, закопчаване и разкопчаване и много други.

Четирите таблички с дейности са:

Игра със сортер

Сортиране на жълъди

Пресипване в чашки

Пълнене на чашка

Игра със сортер. За целта използваме какъвто имаме сортер. Детето трябва да пуска кестените и жълъдите през дупките на играчката. Сортерите са изключително полезни в ранна детска възраст и е препоръчително да имате такава играчка в къщи. Тази игра е и нагледен пример, как може една играчка да се използва по различен начин.

Сортиране на жълъди. Ще ви трябва силиконова формичка или пластмасова формичка за лед. С пинсета детето трябва да подражда жълъдите в отделенията на формичката. Полезно занимание за заздравяване на силата на трите пръста, с които се пише и за координацията на ръката.

Пресипване в чашки. Пресипване от чашка в чашка, занимание, което тренира боравенето с чаши. В тях няма вода, така че няма и мокрене, а децата обичат да сипват и пресипват.

Пълнене на чашка. Както се вижда от снимката, като средство за пълнене съм сложила лопатка за пясък. С нея се загребват повече жълъди и кестени. След това трябва да се сложат в чашката. При подобни занимания е добре да се сменят лъжичките, т.е да се слагат различни по форма, големина и размери лъжички, за да може детето да свикне да борави с тях.

Ето и една образователна игра, която също е с жълъди:

Весела игра за броене с таралежчета. Таралежчетата може да си ги направите от следната статия: http://umeia.com/hedgehog-for-counting

Разгледайте и другите идеи в категорията Монтесори таблички.