2 години3 години4 години5 години6 годиниКинетичен пясъкНа пазарРазвитиеСетиваФина моторика

Кинетичен пясък и фигурки за игра

https://www.instagram.com/p/BwEMhCYlUf7/

Кинетичният пясък е създаден за игра на закрито. Отделните песъчинки прилепват една за друга и по този начин пясъкът не се разпилява и не цапа. Не полепва по ръцете и не остава следи по тях.

Той е отлично средство за развитие на фината моторика и сетивата. Действа успокояващо, намалява стреса и повишава концентрацията. Kinetic Sand стимулира творческите умения на децата, позволявайки им да създават всичко, което могат да си представят отново и отново.

 

Препоръчва се и за деца със специални потребности, аутизъм, нарушена концентрация, тревожност.

Може да се използва в детски градини, терапевтични центрове и у дома.

 

Пясъкът е подходящ за различни развиващи и образователни игри. Може да се комбинира с различни играчки и така да се използва многократно, без да омръзне на децата.

В Русия – психолози и логопеди, го използват, като терапевтично средство, чрез т.н „Пясъчна терапия“

 

Днес ще се спра на игрите с кинетичен пясък и фигурки за игра.

Всеки има в къщи пластмасови и дървени фигурки – на животни, малки кукли, строителни блокчета, топчета, филмови герои, мъниста, мозайки, формички за пясък и др. Всички те могат да се използват в комбинация с пясъка. От една страна за разнообразяване на игрите, от друга страна за развитие на малката моторика и тактилните усещания на детето. Използвайте го и за т.н ТИХИ ИГРИ

 

Единственото, което родителят трябва да направи е да подготви кутия с кинетичен пясък и някоя от изброените играчки. След това оставя детето да играе свобоно, както то си реши. Ако се притеснявате от разхвърляне на пясъка извън кутията, то постелете плат/покривка, която след това лесно да изтупате.

 

https://www.instagram.com/p/BwEMhCYlUf7/

Основната цел на заниманието е детето да РОВИ с пръстчета в пясъка, като по този начин въздейства върху сетивата си, подобрява фината моторика, прави гимнастика на пръстчетата си и се забавлява. Или по друг начин казано –

 

ПРЪСТЧЕТАТА РАБОТЯТ АКТИВНО и така се развиват и подобряват сръчността си.

 

източник на клипчето: https://www.instagram.com/p/BvjfaqKlMv_/

 

Материали за описаните игри може да закупите от магазин Умея – https://umeia-shop.com/

Пясък, пластилин и аксесоари

Фигурки за игра и обучение