6 годиниМонтесориМонтесори табличкиРазвитиеУченици

Монтесори таблички 2019-02-28

Днешните Монтесори таблички са на тема: България. Те са под формата на игра и имат за задача да запознаят децата със знамето, картата и големите градове в България. Добавих и едно стихотворение, което описва любовта към родината. Спомням си го от моето детство и е хубаво и нашите деца да го прочетат, в случая напишат.

Материалите могат да се използват и като занимания за 3-ти март – националният ни празник, денят на Освобождението от османско владичество. Националният празник е най-важният официален празник на дадена държава. Той се чества тържествено и е на дата, която обикновено има най-важно за народа значение в неговата история.

 

Четирите таблички са:

Областни градове

Знамето на България

Картата на България

Обич – стихотворение от Дора Габе за писане по контур

 

Заниманията са Подходящи за деца на възраст 5+ години.

Областни градове

Областни градове

От файла с областните градове ще разпечатате имената на тези градове. Листчетата се изрязват и могат да се ползват за различни занимания. Днес ще Ви покажа три варианта.

 

Вариант 1: (за четящи деца)

Върху карта от атлас или друга, която имате, детето трябва да нареди листчетата с градовете, според мястото им на картата.

За да се получат по-малки листчета е хубаво шаблона да го изпринтите на 1/2 страница. Задавате двете страници да се изпринтят върху една. Така ще получите по-малки листчета, удобни да се съберат върху картата.

Заниманието е за запознаване с имената и разположението на големите градове.

 

Вариант 2:

Подходящ е за деца, които познават буквите и се учат да четат. Задачата е да подредят буквите от името на града. За ориентир ползват шаблона с имената на градовете.

 

Вариант 3:

Заниманието е за деца, които сега учат буквите. Задачата е да оцветят буквите от листчетата

 

Знамето на България

шаблон

Както се вижда на снимката ще Ви трябват шаблон със знамето на България, дървена пръчица, ночица, лепило и средства за оцветяване – моливи, флумастери или пастели. Детето оцветява шаблона, като спазва точните цветове, изрязва го и след това го залепва на пръчицата.

 

 

Картата на България

карта на България

Контурите на картата трябва да се повторят, като се свържат точките и след това да се оцвети, според цветовете от цветната карта.

 

Обич – стихотворение от Дора Габе за писане по контур

Обич, Дора Габе

Заниманието е за писане на текст по контур.