ВъзпитаниеСтатии

Поколението, което не обича да скучае

Каква е причината, поради която днешните деца не знаят, как да чакат и не обичат да скучаят?

Ето отговорите на канадската терапевтка Виктория Прудей.

 

Децата получават това, което искат и когато искат.

Щом детето огладнее, веднага му се купува нещо за ядене. Щом на детето му е скучно, веднага му се дава телефон, за да се забавлява.При отлагане на удовлетворяването на нуждите, се развива способността да се работи под напрежение. Децата ни постепенно стават все по-малко подготвени да се борят дори с малки стресови ситуации, което в крайна сметка се превръща в огромна пречка за успех в живота им. Често виждаме неспособността на децата да контролират желанията си в класната стая, в търговските центрове, в ресторантите и т.н. Те са научили мозъка си веднага да получава всичко, което иска.

 

Ограничени социални контакти

Честа практика е, когато родителите са заети, да дават на децата си заместител – телефон, таблет, телевизор, който да ги занимава и да ангажира вниманието им. Освен това технологиите са направили родителите по-малко достъпни за общуване с децата. Телефонът, който замества контакта с родителя, няма да го научи да общува. Най-успешните хора развиват социалните си умения. Това е приоритет в развитите общества.

Мозъкът е мускул, който се развива, чрез трениране. Ако искате детето Ви да се научи да кара колело, трябва Вие да го научите. Ако искате детето да е търпеливо и да чака, научете го на това.

 

Безкрайно забавление

Създали сме изкуствен свят за нашите деца. В него няма скука. Веднага щом детето започне да скучае, ние се втурваме да го забавляваме, защото иначе ни се струва, че не изпълняваме родителските си задължения. Ние живеем в два различни свята: дацата в техния – забавен свят, а ние, родителите в различен – работен свят.

Защо децата не помагат в къщи? Защо не подреждат стаята си?

Това е проста монотонна работа, която тренира мозъка да функционира, докато изпълняваме скучни задължения. Това е същият мускул, който изисква да бъде обучен за подобни монотонни дейности.

 

Съвременните технологии

Таблетите, телефоните и телевизорите са станали безплатни детегледачки за нашите деца, но всичко си има цена. Ние плащаме с нервната система на децата си и способността им да бъдат търпеливи.

Реалният живот в сравнение с виртуалната реалност е скучен. Когато децата са в училище, където не получават визуалната стимулация от екраните и няма специалните ефекти в електронните игри, мозъкът им не функционира правилно. Той по-трудно обработва скучната информация в клас, защото детският мозък е свикнал на високото ниво на стимулация, което видео игрите осигуряват. А това от своя страна влияе негативно върху способността им да решават проблеми и да взимат решения.

 

Децата управляват света

„Синът ми не обича зеленчуци“, „Дъщеря ми не обича да си ляга рано“, „Той не иска да се облича/храни сам“. Това е, което родителите споделят за децата си.

 

А откога децата определят, как да бъдат отглеждани?

 

Ако зависи от тях, ще ядат само вредни храни, ще гледат непрекъснато телевизия, ще играят без прекъсване електронни игри, ще си лягат, когато те пожелаят.

Как ще възпитаме добри деца, ако им даваме това, което искат, а не това, което е добро за тях?

Как ще ги научим, кое е правилно и полезно, когато не им поставяме граници и правила, които трябва да спазват?

Как ще се научат, какво трябва да правят, след, като ние не им показваме, какво трябва да правят?

 

Дете, което расте без ограничения, пораства объркан в реалния живот възрастен.

 

За да постигаме целите си в живота, ние често трябва да правим това, което е необхадимо, а не това, което искаме. Ако детето иска да стане студент, той трябва да учи. Ако иска да стане футболист, трябва да тренира всеки ден. Съвременните деца знаят, какво искат, но им е трудно да направят необходимото, за да постигнат целите си. Това води до недостижими цели и оставя децата разочаровани.

 


източник: https://www.instagram.com/p/BuT8bg2AZky/