3 години4 години5 години6 годиниЛинковеПластилинРазвитиеЩипки

Тихи игри

Студено е, вали и времето за игри навън е ограничено. Кошмарът на всеки родител, защото затворени в къщи децата полудяват.

Това е нещо нормално, но има начин за справяне със ситуацията.

Децата имат нужда да лудуват и да се движат, но когато нещата излязат извън контрол, т.е превъзбудата е толкова голяма, че нещата стават неконтролируеми, е време да се намесите. И тук идва ред на т.н. ТИХИ ИГРИ.

Това са игри, които ще успокоят детето, ще го върнат в нормален ритъм и ще запазят вниманието му, дори и за кратко. Тези игри ще покажат на детето, че има и други полезни занимания, които са различни от тичането и правенето на пакости. Когато се въведат в дневния режим, детето ще свикне с тях и ще започне само да ги търси. В последствие тихите занимания ще са му полезни да се концентрира при заниманията в детската градина и в училище. Те ще поставят основите на полезни навици, както миенето на ръцете и подреждането на играчките.

 

Тихите игри се подготвят и показват от родителя и в повечето случаи той е участник в тях. Това е време да оставите домакинските задължения и да обърнете внимание на детето. То има нужда от това. В тези игри детето и родителят сядат и играят.

Като игрови материал могат да се използват:

пластилин

низанки и сортери

пъзели

дървени строителни блокчета

книжки – образователни, за оцветяване, с приказки

щипки

кинетичен пясък

помпони, мъниста, копчета, топчета, ластичета и др. дребни предмети за сортиране

 

Ето и идеите, които може да изпробвате. Обърнете внимание, какви игри се харесват от детето Ви и му предлагайте подобни:

В тази статия родителят е подредил различни занимания в кутии за всеки ден от седмицата. Така всеки ден детето има различни занимания http://wildflowerramblings.com/homeschooling/quiet-boxes-little-ones/

Занимания с щипки – децата ги харесват и развиват фината моторика

http://lalymom.com/fine-motor-skills-activities-clothespins/

Образователни занимания с цифри, форми, цветове и др. https://www.powerfulmothering.com/10-easy-busy-bags/

 

Риболов с подръчни средства – забавен, развива фината моторика, за упражняване на цветове и броене. Кутия, като показаната в клипа, може да се купи от магазин Икеа и е много удобна за направата на сетивни кутии и игри с кинетичен пясък. Удобни са за използване – като размер и дълбочина. Може да се купи и капак към нея и да се използва за съхранение на различни дребни материали.

 

Лесни за подготовка кутии с тихи игри

 

Занимания с кинетичен пясък. Подробности за качествата на пясъка може да прочетете в статията http://umeia.com/kinetic-sand/

 

Направете си сетивни кутии на различна тематика, подобни на тази

http://umeia.com/sensory-bin-with-funnel-and-beans/

Играчки и материали описани в статията ще намерите в https://umeia-shop.com/

Развиващи играчки

Пъзели

Декоративни елементи – помпони, пръчици, копчета, щипки и други