6 годиниБуквиОбразователни материали УмеяОбучениеПисанеПисане по контурУченици

Размерът на буквите е от значение

Статията е провокирана от наблюдението ми за развитието на умението за писане при децата.

В първи клас децата пишат ръкописните букви върху тесни и широки редове. Размерът на буквите е: главни букви – 1 см, малки букви – 0,5 см. Това е дребен шрифт, който изисква прецизни движения от ръката и за една неподготвена ръка това е трудна задача. Последиците от това са разкривени букви, нечетлив почерк и усещане за несправяне в детето.

За да се избегне всичко това е нужна подготовка за писането. Повече може да научите в статията:

В днешната статия ще обърна внимание на един важен момент в подготовката за писането – размерът на буквите.

Буквите с по-голям размер изискват от ръката по-голяма амплитуда при писане и по-малка прецизност и сръчност.

Важно е размерът на буквите да се вземе предвид при обучението по писане, особено когато говорим за малки деца или деца с неразвита или нарушена фина моторика. Въвеждането на по-големи букви позволява на детето да се адаптира към движенията на писане по-лесно и да развие правилния контрол и координация на ръката.

Упражненията с по-големи букви помагат на децата да развият моториката на ръката за писането. Също така подготвят мускулите и нервната система за по-фините движения, които са необходими за писане на по-малки букви.

Когато децата усвоят писането на по-големите букви, те развиват увереност в своите способности за писане. Това им дава мотивация и увереност, когато преминат към по-дребните форми на буквите.

Електронното помагало „Ръкописни букви за писане по пунктир“ е подходящо за подобна подготовка. Размерът на буквите е: главни букви – 3 см, малки букви – 1 см.

Упражненията са подходящи за деца в началото на първи клас или за деца в подготвителна група, които са с интерес по-добра подготовка за училище.

Когато избираме подходящи образователни материали е добре да се водим от желанието за подготовка на детето, а не толкова от стандартите, според които децата трябва да започнат да пишат ръкописните букви в първи клас. По-важно е да се обърне внимание на подготовката на детето за подобно писане.

Държавните учебни планове задават рамка за обучение, но водещо при избора на обучителни материали трябва да бъде детето и неговите знания и умения – вече придобити и такива, които ще го подготвят за следващия обучителен етап.

Умението за писане се развива поетапно и с повече практика.


В електронните материали на Умея ще намерите голямо разнообразие от помагала с упражнения по писане, които могат да се комбинират за поетапно развитие на умението за писане на децата.