ВъзпитаниеСтатии

Получаваме това, което даваме на децата

Вчера бях на родителска среща. Две учителки се откроиха в съзнанието ми и тази сутрин реших да напиша тази статия.

Синът ми на 15г, учи в професионален техникум. Труден период от живота на всеки човек, когато преминаваш от дете във възрастен. Искаш да се откроиш, да се покажеш, да те оценят и приемат околните. Още нямаш изградена представа за живота, но следваш вътрешните си инстинкти, които те водят в правилна и грешна посока. Правилната посока те радва, грешната те учи.

Учителката по информатика – жена с амбиции, но от тези „Аз ще наложа своите“, влезе в класната стая и започна да се оплаква от децата, че не я слушат, че ядат в час, вместо да пишат, че това, не е приемливо за нея. Никое от децата не било добро и заинтересовано от учебния процес. Учителката беше с доста агресивно поведение, сърдита и с желание да наложи собственото си мнение. Е децата са отвърнали със същото поведение – неуважение към учителката, нежелание да учат и да слушат. Започнали са да й доказват, че и те имат своите страсти и амбиции.

След нея влезе учителката по английски език – жена с амбиции, но от тези „Ще науча децата, на каквото мога и знам“. Тя беше очарована от класа – добри и спокойни деца, които си пишат домашните, учат и имат добри оценки (вече бяха направили първо входно контролно). Учителката беше усмихната, спокойна и лъчезарна. Жена, за която знанията са по-важни от оценките. И тук децата са отвърнали със същото поведение – приемане и уважение към учителката, желание да учат и внимават в клас.

Как ще протече учебната година за двете учителки, може да се досетите. Едната ще води борба с децата и няма да успее на нищо да ги научи, докато другата ще има спокойна среда и ще успее да влее знания в обърканите глави на тийнейджърите.

В човешката природа е заложено да отвръщаме на доброто с добро и на лошото с лошо.

Едни и същи деца, две различни учителки и два различни типа поведение. Всичко това са несъзнателни действия, които водят до своите резултати.