1 година2 години3 годиниБебетаМонтесориРазвитиеСтатии

Монтесори развиващи занимания за най-малките

Тази статия е вдъхновена от едно клипче на Монтесори училище.

Споделям клипчето с малки разяснения и пояснения.

Клипчето от една страна дава идеи за занимания, от друга страна образова и дава основа за това на какво да се наблегне в ранна детска възраст.

В клипчето са показани дейности като – изкуство, музика, бебе йога, дейности от практичния живот, развитие на фината моторика и трениране на пинсетния захват и др. И това са дейности напълно подходящи за най-малките – деца в яслена група и първа група в детската градина.

Тези упражнения подготвят децата за успехи в училище и в живота.

Подходящи са за игри в къщи или в детската градина.

Арт заниманията помагат на децата да изразят себе си и развиват креативността.От малчуганите не се очаква да създават шедьоври. Достатъчно е да им дадете лист хартия, боички за рисуване с пръсти и да ги оставите да „ТВОРЯТ” . Друг подходящ арт материал е пластелинът.

Когнитивно развитие, чрез проследяване, имитация и причинно следствена връзка. Темата за когнитивното развитие е доста голяма, така че ще се постарая да пусна отделна статия за нея.

Умения от практичния живот, които развиват увереност и самостоятелност. Това са занимания като обличане и събличане, обуване и събуване, подреждане на играчките или връщане на мястото от където са взети, подреждане на масата за хранене и др.

Развитие на фината моторика, която подготвя ръката за писането. Заниманията в тази сфера са много разнообразни. На пазара има и голямо разнообразие от играчки, които развиват фината моторика. В клипчето са показани игри с щипки и сортиране.

Йога за деца, която развива грубата моторика, подобрява балансирането и двигателните умения. В интернет могат да се намерят клипчета и информация за подобни упражнения, които са забавни за децата.

Дегустиране на храни – насърчава запознаването и опитването на нови вкусове и текстури.

Музиката насърчава социално-емоционалното, когнитивното и езиково развитие. Осигурете на детето музикални играчки, дискове с детски песнички или пейте заедно.

Разпознаване на цветовете – чрез игри за сортиране по цвят.

Упражнения за пинсетния захват, ръка-око координация и концентрация. Идеите тук са много, както и играчките на пазара. Затова оставям на читателите, сами да намерят подходящите материали.

Редене на пъзели – за най-малките са подходящи пъзели с дебели елементи и с дръжки, които са удобни за хващане с малка ръчичка.

Подреждането/сортирането учи на чувство за ред, образова за размер и цвят. Подходящи са занимания за сортиране по признак – цвят, форма, големина и т.н. Също така много полезни са играчките низанки, които са много разнообразни.

Бебешки упражнения, които подобряват контрола на тялото и желанието за изследване на околния свят. Пълзене, упражнения за придържане на главата, достигане до играчка, чрез пълзене и др.

Седене на стол – много важно умения за малко дете. Това помага на детето да се научи да се храни самостоятелно. Достатъчно е да осигурите подходяща масичка и стол. Така детето ще започне постепенно да се храни само. Цапането е част от процеса на хранене, така че се въоръжете с търпение и парцал за почистване.

Пресипване на вода – подобрява гъвкавостта на пръстите и ръката, фината моторика и концентрацията. Пресипва се вода от един съд в друг, като периодично се сменят съдинките. Също така може да се използва кухненска гъба. С нея се попива вода от единият съд и се изстисква в другия.

Социализация – изключително важно е детето да има контакт с негови връстници, с други деца и възрастни. Игрите на детските площадки са задължителна част от ежедневието.

Препоръчвам да изгледате и следните клипчета свързани с темата на статията: