КнигиНа пазарСтатии

Децата аутисти – Джонатан Леви

На тази книга попаднах съвсем случайно – даде ми я приятелка. Прочетох я почти веднага. Стори ми се полезна и е изцяло с практични съвети. Книгата е за децата аутисти, техните родите и всички докоснали се до живота им.

Книгата може да се купи от книжарниците.

 

Ето кратък откъс от нея:

Защо трябва да се вслушате

Написах тази книга за вас, родителите (или бабите, дядовците, приятелите, учителите и всички близки) на деца с аутизъм, за да се възползвате от тези лесно приложими техники, за които знам, че действат при по-голяма част от тези деца. Някои от тези техники се считат за противоречиви, а други – не.

Дори да приложите на практика само част от нещата, които ви предлагам тук, почти е сигурно, че след определено време ще забележите резултати. През всички тези години на усърдна работа със семействата, се сещам само за три от тях, които  независимо, че следваха стриктно инструкциите ми, не успяха да постигнат резултати.

Молбата ми към вас, читателите, е да разгърнете страниците на тази книга с отворено съзнание и открито сърце. Ако не сте съгласни с някой съвет или подход, просто не ги следвайте. И все пак, не забравяйте, че всичко описано тук, е най-доброто, което мога да ви дам като съвет. Ако не разбирате или не сте съгласни с някоя тема или глава, не изключвайте възможността да откриете в нея нещо полезно.

В заключение бих искал да добавя още нещо – надявам се тази книга да ви достави удоволствие, докато я четете. Знам, че хората възприемат аутизма твърде сериозно и определено има защо. Но съм убеден, че колкото повече говорим на тази тема, толкова по-малко болезнена и трагична ще изглежда тя. Надявам се тази книга да промени не само вашия живот, но и живота на вашето дете. Нещо повече, вярвам, че това е възможно. Единственото, което трябва да направите е да отгърнете следващата страница…

 

Десет неща, които можем да направим още сега, за да помогнем на детето с аутизъм:

  1. Въздържайте се от реакция
  2. Превърнете зрителния контакт в приоритет
  3. Включете се в повтарящите се действия
  4. Променете начина, по който реагирате на плача
  5. Осигурете на детето възможно по-голям контрол
  6. Обърнете внимание как се чувствате
  7. Работете индивидуално в обстановката, която не действа разсейващо
  8. Бъдете забавни и динамични
  9. Наблегнете на речта
  10. Уверете се, че храната не е част от проблема

Още няколко неща, които трябва да знаем

Как да възприемаме аутизма

Аутизмът е разстройство, което се характеризира с редица симптоми:

Повечето деца, страдащи от аутизъм, проговарят доста трудно.

Други въобще не проговарят.

Някои не използват прибори, докато се хранят.

Или са изправени пред двигателни затруднения.

Всяко дете с аутизъм има свой начин да потъва в собствения си свят, изоставяйки ни за минута, час, ден.

Това е същността на аутизма: разстройство, което в основата си засяга социалното взаимодействие. Повечето симптоми са породени от липсата на интерес към останалите хора или от нежелание за приобщаване към външния свят.

Ето защо е изключително важно, когато се занимаваме с деца с аутизъм, да насочим усилията си към разрешаване на основния проблем, а именно фактът, че по една или друга причина те отказват да прекарат достатъчно време в нашия интерактивен свят. Това е първото нещо, което трябва да променим, а не да бързаме да се справяме с проблеми като четенето и писането.

В тази книга има глави, засягащи говора, плача, както и много други неща, но всички съвети, които ще намерите тук, имат за цел да помогнат на детето да общува по-задълбочено и последователно със света. Колкото по-контактно е то, толкова по-лесно ще усвоява всяко следващо умение.

Откъс от книгата „Децата аутисти“ на Джонатан Леви