Щипките, като развиваща играчка

Щипките могат да се използват, като развиваща играчка още от ранна детска възраст.

Може да се каже, че те са униварсален дидактически материал и с тях могат да се правят различни занимания. При това могат да се ползват от деца на възраст 1+ годинки, та чак до деца в училищна възраст 8-9 години, които имат нужда да развият фината си моторика и пинсетния си захват.

За деца на 1 годинка заниманията са за отщипване или издърпване на щипките. За 2-3 годишни малчугани, чиято сила на пръстите не е развита, трябва да се използват щипки с лек натиск при отщипване. След 3 годишна възраст, когато силата на ръката укрепне, може да предложите всякакъв вид щипки.

Горещо препоръчвам да се използват в детските градини – не са скъпи, подходящи са за различни игри и занимания и децата обичат да си играят с тях.

 

Щипките са много полезни за фината моторика и пинсетния захват. Най-ценни са за развитие на правилен захват и за трениране на силата и издържливостта на пръстите, с които се пише. В ранна детска възраст децата боравят с всички пръсти на ръката си. Те нямат развит навик да хващат с два-три пръста. Мястото за хващане на щипката не е голямо и може да се държи само с до три пръста – палец, показалец и среден, като останалите два пръста са изолирани. Това кара децата да свикнат да използват именно трите си пръста и така след това лесно привикват с правилното държане на молив и химикал, т.е формират правилен захват за писане.

Силата и издържливостта на ръката и по точно на трите пръста, с които се пише, също са много важни. За нетренираната ръка е трудно да пише дълго и детето бързо се изморява Това води до нежелание да се рисува, оцветява и пише – неща, много важни в училищна възраст.

Ежедневието на днешните подрастващи е запълнено с компютри и играчки с натискане на бутончета, което ограничава развитието на сръчността на ръцете. Обгрижената среда, в която растат не е достатъчно стимулираща. Затова е нужно да им се предлагат развиващи занимания и играчки.

 

Игрите с щипки са толкова разнообразни, че не могат да се опишат в една статия. Следете сайта и категорията  Щипки , където периодично ще публикувам забавни, образователни и развиващи занимания.

 

Щипките могат да се използват за:

учене на цветовете, цифрите, буквите

формиране на количествена представа

съотнасяне на цифра към количество

различни творчески дейности

правилна ориентация в простраството – ляво, дясно, горе, долу и т.н

гимнастика за пръстчета

ролеви игри

формиране на представа за едно и много

като помощно средство в различни тематични уроци

разнообразни игри за фината моторика

могат да се групират и сортират по определен признак

допълнение към сетивни кутии

логически игри и забавна математика

 

Коментари

Коментари