1 година2 години3 години4 годиниРазвитиеСтатииФина моторикаЩипки

Щипките, като развиваща играчка

Щипките могат да се използват, като развиваща играчка още от ранна детска възраст.

Може да се каже, че те са униварсален дидактически материал и с тях могат да се правят различни занимания. При това могат да се ползват от деца на възраст 1+ годинки, та чак до деца в училищна възраст 8-9 години, които имат нужда да развият фината си моторика и пинсетния си захват.

За деца на 1 годинка заниманията са за отщипване или издърпване на щипките. За 2-3 годишни малчугани, чиято сила на пръстите не е развита, трябва да се използват щипки с лек натиск при отщипване. След 3 годишна възраст, когато силата на ръката укрепне, може да предложите всякакъв вид щипки.

Горещо препоръчвам да се използват в детските градини – не са скъпи, подходящи са за различни игри и занимания и децата обичат да си играят с тях.

 

Щипките са много полезни за фината моторика и пинсетния захват. Най-ценни са за развитие на правилен захват и за трениране на силата и издържливостта на пръстите, с които се пише. В ранна детска възраст децата боравят с всички пръсти на ръката си. Те нямат развит навик да хващат с два-три пръста. Мястото за хващане на щипката не е голямо и може да се държи само с до три пръста – палец, показалец и среден, като останалите два пръста са изолирани. Това кара децата да свикнат да използват именно трите си пръста и така след това лесно привикват с правилното държане на молив и химикал, т.е формират правилен захват за писане.

Силата и издържливостта на ръката и по точно на трите пръста, с които се пише, също са много важни. За нетренираната ръка е трудно да пише дълго и детето бързо се изморява Това води до нежелание да се рисува, оцветява и пише – неща, много важни в училищна възраст.

Ежедневието на днешните подрастващи е запълнено с компютри и играчки с натискане на бутончета, което ограничава развитието на сръчността на ръцете. Обгрижената среда, в която растат не е достатъчно стимулираща. Затова е нужно да им се предлагат развиващи занимания и играчки.

 

Игрите с щипки са толкова разнообразни, че не могат да се опишат в една статия. Следете сайта и категорията  Щипки , където периодично ще публикувам забавни, образователни и развиващи занимания.

 

Щипките могат да се използват за:

учене на цветовете, цифрите, буквите

формиране на количествена представа

съотнасяне на цифра към количество

различни творчески дейности

правилна ориентация в простраството – ляво, дясно, горе, долу и т.н

гимнастика за пръстчета

ролеви игри

формиране на представа за едно и много

като помощно средство в различни тематични уроци

разнообразни игри за фината моторика

могат да се групират и сортират по определен признак

допълнение към сетивни кутии

логически игри и забавна математика