2 години3 години4 години5 години6 годиниКинетичен пясъкНа пазарПластилинРазвитиеРязанеСтатииФина моторикаЩипки

Фина моторика със забавни игри

Много е важно да започнем развитието на фината моторика още от ранна детска възраст. Но просто да дадем на детето упражнения – това ще е неефективно. Децата обичат да играят и най-вече да се забавляват. Децата не изпълняват всичко, каквото възрастните им кажат. Те правят, това което харесват, това което е привлякло вниманието им, това което им се струва забавно.

Същото е и със заниманията за развитие на малката моторика – предлагайте само игри и играчки, които се харесват на детето, които са свързани с интересите му или с любим герой.

Не случайно, големите производители на детски играчки, влагат толкова старание към външния вид и детайлите на развиващите игри. Всеки продукт трябва да е атрактивен, да е естетически изпипан, да отговаря на детските очаквания и интереси. Играчката трябва, не просто да е развиваща, тя трябва да привлече детето. Много експерти работят за постигане на това.

Следните играчки и занимания са основни за развитие на фината моторика. Предлагайте ги, по забавен за мъника, начин:

Низанки – трябва да са с интересни картинки, трябва да са удобни за хващане от малката ръчичка. Момиченцата ще предпочетат мъниста за направата на гривна или гердат, а момченцата – разбира се коли.

Сортери – на пазара ще намерите атрактивни играчки, като кораби, къщи, игрални маси. Те със сигурност ще са по-забавни за малкото дете, защото ще са му познати и различни от останалите коли и къщи, с които ежедневно играе.

Конструктори – на пазара вече има такива за момчета и за момичета. Нека конструирането да е свързано с последваща ролева игра. Например момченцата да построят автомивка, през която да минават колите им за почистване. Момиченцата да построят стая с мебели за своите кукли.

Рязане с ножица – задължително избирайте весели картинки, или такива с любим анимационен герой. Съчетайте рязането с последваща игра – момиченцата могат да изрязват дрешки за куклите си, а момченцата форми, с които да строят гаражи, пътища и т.н

Пъзели – пъзелите са задължителен аксесоар в детската стая или мястото за игра. Избирайте пъзели, чиито картинки са свързани с интереса на детето – принцеси, любими животни, състезателни писти, любим герой.

Стикерите – децата обожават да лепят стикери и самозалепваща хартия. За развитието на пръстчетата е полезно, както залепването, така и отлепването на картинките. В магазините ще намерите и комплекти със стикери за многократно използване. Предлагайте и много занимания свързани с апликиране. Защо да не направят шарена писта за любимата си кола, като залепят цветни листчета от самозалепваща хартия. Или шарена рокля на някоя принцеса. Помислете само, колко фини движения се изискват за тази дейност. Резултатът от подобно занимание ще е много полезен.

Щипки – щипките са много интересен продукт. От една страна, защото мама също ги използва, от друга страна са полезни и за малкото дете. Комбинирайте ги с различни забавни игри – да изперем и защипем дрехите на куклите. Да свържем щипките една за друга и да направим писта за коли.

Изрежете цветни картинки на животни и детето да защипва по тях щипки според цветовете.

Кинетичен пясък – истинско удоволствие за сетивата. Той е уникален и може да се използва в разнообразни забавни игри. От правене на замъци и отпечатване на формички в пясъка до рисуване и писане с пръстчета в него. Сложете в кутията с пясък различни пластмасови животни и си направете ферма или разкопки за животни (заровете всички животни в пясъка и детето с пръсти или с четка за рисуване да ги открива)

Пластилин – универсален развиващ продукт, запазил се през годините. Заниманията с него също са много и са въпрос на въображение. Момиченцата могат да го използват за различни кулинарни игри в комбинация с детски прибори и кухни. Момченцата могат да строят замъци или да скриват любимите си колички в пластилинови топчета и мама или тате да отгатват, какво има в топчето. 

Пластилинът и кинетичният пясък могат да се режат с детска ножица или с пластмасово ножче. Могат да се правят различни отпечатъци на букви, цифри, части от пъзел. И още много забавни игри

Оцветяване и рисуване – любими занимания за деца и родители, защото са лесни за подготвяне. Отпечатайте любимите герои за оцветяване от детето, подарете му забавна книжка за оцветяване с вода или просто му дайте пастели и лист хартия и оставете мъника да твори.