Статии

Учим извън комфорта

Учим, когато сме извън зоната си на комфорт. Когато нещо не ни е удобно, когато нещо ни човърка, когато нещо ни предизвиква да действаме. Тогава умът влиза в състояние на търсене на решения за излизане от неудобната ситуация.

Ето защо е желателно да не се стремим да оправяме всичко в живота на децата си, а да ги оставяме да се борят сами с предизвикателствата. Ние ще бъдем до тях и ще им помагаме.

Тази сентенция е приложима, когато детето учи уроци в ежедневните си преживявания.

Малкото дете е заклещило играчката си и не може да я извади. Мама не трябва да се притичва на помощ, а да остави мъника да намери решение. Ако реши, че е много трудно за него и се откаже, тогава нека играчката си остане там. Така детето няма да може да играе с нея и следващият път, когато я иска ще трябва да я извади. В противен случай губи играчката, с която обича да играе. Ситуацията ще научи детето на много важни житейски уроци.

Като загрижени родители много често се стараем да оправяме негативите в живота на детето си, но това не винаги е в негов интерес. Неудобните и трудни ситуации ще дадат ценен урок, а ако детето не може да се справи, можем да му дадем съвет, който ще му помогне да излезе от ситуацията, но със собствени усилия.

Ученето извън зоната на комфорт е важен процес, който може да помогне за развитието на нови знания и умения.

Какви са ползите от неудобните и трудни ситуации в живота на детето:

  • Развиваме нови умения – когато сме изправени пред предизвикателство, ние сме принудени да се учим и развиваме. За да преодолеем дадено препятствие ще са ни нужни знания и умения. Така в процеса на преодоляване на дискомфорта или трудната ситуация, детето ще научи нови неща.
  • Подобряваме се като личност – често трудните моменти в живота ни правят по-добри хора. Минаването през дадена трудност ще ни научи да уважаваме хора в подобна ситуация. Така се развива емоционална интелигентност и съпричастност към ближния.
  • Развиваме адаптационни умения – умението да се адаптирате към нови ситуации и да учим бързо е ценен ресурс в съвременния свят. Когато детето учи извън зоната си на комфорт, увеличава капацитета си за адаптация.
  • Поддържа мозъчната активност – ученето и развиването на нови умения поддържа мозъчната активност и ще помогне на детето да развие различни когнитивни умения.

Трудните моменти са предизвикателство и може да предизвикат страх и неувереност в малкото дете. Важно е да го научим да се справя с тези емоции и да ги използва като стимул за растеж. Ако трудната ситуации е прекалено предизвикателна за детето, родителят е този, които да даде съвет, насока и подкрепа.

Ако детето е загубило любимата си играчка (или я е счупило), не му купувайте друга и не му натяквайте за белята, която е направило. Помогнете му да се справи с емоциите и му покажете/кажете, каква е поуката от ситуацията. Използвайте пакостите на децата да им дадете важен житейски урок, но не и да им вменявате вина, че са лоши хора. Понякога подкрепата и напътствията са по-ценни от наказанията.

Ученето извън зоната на комфорт е важно за развитието и израстването на едно дете. Нека бъдем осъзнати за процесите, през които преминава, когато се сблъсква с трудности. Няма да е жестокост, ако го оставим да се пребори, но е важно да сме в подкрепа и най-вече, детето да знае, че винаги сме на линия в такива моменти.